Voorstel EU: Urkers mogen nog een jaar doorvissen in Britse wateren

URK • Do 10 december 2020 | 12:14 • Donderdag 10 december 2020 | 12:14

Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie heeft een voorstel gepresenteerd met maatregelen voor een 'no-dealbrexit'. Eén van de punten is vrije toegang van Europese en Britse vissers in elkaars water. Als de Britten met het voorstel akkoord gaan, kunnen de Urker vissers mogelijk een jaar langer vissen in Britse territoriale wateren.

Von der Leyen wil dat de huidige regelgeving met een jaar wordt verlengd. In die tijd kunnen de Britten en de EU verder onderhandelen over het uittreden van het Verenigd koninkrijk uit de Europese Unie. Mocht er voor 31 december 2021 een deal liggen met het Verenigd Koninkrijk, dan gaat de deal in.

Een akkoord met het Verenigd Koninkrijk is cruciaal voor Urker vissers. Veel Urker kotters varen in Britse territoriale wateren om daar te vissen naar schol en tong. Zonder een akkoord met de Britten, mogen de Urkers per 1 januari 2021 daar niet meer vissen.

Het is nog niet duidelijk of de Britten akkoord gaan met het overgangsvoorstel van Von der Leyen. De Britse premier Boris Johnson heeft donderdagavond laten weten dat de kans groot is dat er geen overeenkomst komt.

Brexit, hoe zit het ook al weer?
Op 23 juni 2016 stemde een kleine meerderheid van de Britten om uit de Europese Unie te stappen. De EU en het Verenigd Koninkrijk willen wel handel blijven voeren. Dus zijn er onderhandelingen opgezet om afspraken te maken. Op 31 januari 2020 stapte het Verenigd Koninkrijk formeel uit de Europese Unie. Tot 31 december dit jaar geldt er een overgangsperiode en moet het land zich nog aan de EU-regels houden. Het huidige jaar wordt gebruikt om afspraken te maken over onder meer migratie, grensovergangen en visserij.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel