Windparken dringen visserij terug, 200 miljoen voor overgang

URK • Di 20 september 2022 | 19:21 • Dinsdag 20 september 2022 | 19:21

Het kabinet trekt tot 2030 200 miljoen euro uit om de visserijsector kleiner en duurzamer, en uiteindelijk winstgevender te maken. Dat staat in de begroting voor volgend jaar, die op Prinsjesdag is gepresenteerd.

Het is volgens het kabinet onvermijdelijk dat de visserijsector inkrimpt, omdat er door de komst van het aantal windparken op de Noordzee minder ruimte overblijft om te vissen. Verdere verduurzaming en vernieuwing is nodig. Volgend jaar wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van visserij en voedselproductie in de buurt van windparken, maar de traditionele visserij zal een steeds kleinere rol krijgen op de Noordzee.

Het kabinet erkent dat de overgang naar een kleinere sector gevolgen heeft voor visserijgemeenschappen als Urk: "Zeker nu de sector steeds kleiner wordt, zijn er verdere optimalisaties nodig om de bedrijven en ook de infrastructuur (scholing, visafslagen, gemeenschappen) toekomstperspectief te bieden."

Voor volgend jaar zomer moet er een nieuwe visie op voedselwinning uit de Noordzee en grote wateren op tafel liggen. Die visie behandelt ook de gevolgen voor de visserijgemeenschappen.

Daarnaast gaat het kabinet verder met een nieuwe manier waarop de visrechten op de Noordzee worden verdeeld. Het zogeheten contingentenstelsel gaat op de schop. Ook verwacht de regering eind volgend jaar nieuwe regelgeving klaar te hebben om nieuwe visserijvrije zones in te kunnen richten.

Geld voor verduurzaming IJsselmeervisserij
Er is komend jaar ook nog 2,1 miljoen euro beschikbaar voor de verduurzaming van de IJsselmeervisserij. Dit jaar is de laatste hand gelegd aan een regeling om het aantal schepen in het IJsselmeergebied te verminderen door vissers uit te kopen. De regeling is inmiddels ter goedkeuring voorgelegd aan de Europese Commissie.

Twee aanvullende regelingen volgen pas later
De visserijsector kijkt al enkele jaren uit naar verschillende regelingen die zijn ontstaan sinds de Brexit, waarbij Groot-Brittannie uit de Europese Unie is gestapt. Zo is begin deze maand een regeling ter waarde van 155 miljoen euro geopend om vissers uit te kopen. Hierop is wel veel kritiek.

Twee andere regelingen volgen pas later dit jaar of in 2023. Een daarvan is de zogeheten stilligregeling voor kottereigenaren. Zij kunnen subsidie aanvragen voor dagen dat hun vaartuig in de jaren 2021, 2022 en 2023 heeft stilgelegen of aan de kade zal blijven. Hiervoor is 33 miljoen euro gereserveerd.

Met de zogeheten liquiditeitsregeling kunnen vissers een tegemoetkoming krijgen voor de inkomsten die ze in het eerste kwartaal van 2021 hebben misgelopen. Daar is nog altijd 12 miljoen euro voor beschikbaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel