Visserijsector aan tafel bij minister om onvrede over saneringsregeling

URK • Ma 29 augustus 2022 | 19:34 • Maandag 29 augustus 2022 | 19:34

Vertegenwoordigers van de visserijsector zijn in gesprek met minister Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over de saneringsregeling voor vissers. De regeling gaat op 1 september in, maar de vissers zijn niet tevreden over de inhoud van de regels.

De saneringsregeling is bedoeld voor eigenaren van kotters die willen stoppen. Ze kunnen hun schip inleveren en krijgen daar een bedrag voor terug. Maar, zeggen de vissers, de vangstrechten die ze hebben zijn ook veel geld waard. En daar staat geen vergoeding tegenover.

Geert Meun van belangenorganisatie VisNed vindt dat er ook een vergoeding moet komen voor het inleveren van vangstrechten. "Je hebt namelijk ondernemers met een quotum van duizend kilo en je hebt ze van 100.000 kilo. En ze krijgen toch dezelfde vergoeding voor het schip dat ze inleveren." En dat terwijl er veel schippers geïnteresseerd zijn in de regeling, omdat de visserijsector door onder meer de Brexit en de stijgende brandstofprijzen in zwaar weer zit. "Wij verwachten dat er grote belangstelling is voor die regeling, misschien wel 30 of 40 kotters van de 100 die er nog zijn in Nederland willen er gebruik van maken."

Reactie minister
Na het schrijven van een brandbrief werd hij met andere vertegenwoordigers van de sector uitgenodigd om in Den Haag in gesprek te gaan met minister Staghouwer. "De minister bleek ontvankelijk voor onze argumenten", vertelt Meun. "Volgens ons heeft de minister zich niet goed gerealiseerd dat er zulke enorme verschillen zitten in vangstquota." Daarna heeft de sector een afspraak gehad met ambtenaren om technische details te bespreken en dinsdag staat een vervolggesprek met de minister gepland.

Korte termijn
De saneringsregeling gaat donderdag 1 september al van start. Toch denkt Meun dat deze gesprekken niet voor niks zijn. "Misschien kan de startdatum een aantal weken verschoven worden. Juridisch schijnt het mogelijk te zijn om de regels later met terugwerkende kracht aan te passen." Vissers die overwegen om gebruik te maken van de saneringsregeling, raadt Geert Meun aan om even te wachten of de aanvraag in te dienen onder voorbehoud dat de voorwaarden nog veranderen.

Het kabinet heeft via de zogenoemde Brexit Adjustment Reserve in totaal 500 miljoen euro beschikbaar gesteld voor Nederlandse ondernemers en vissers. Het geld komt uit Europa en is bedoeld om ondernemers te ondersteunen in de omschakeling naar de huidige situatie waarbij het Verenigd Koninkrijk niet langer deel uitmaakt van de EU.

De 500 miljoen euro voor ondernemers wordt verdeeld via meerdere regelingen die op dit moment worden uitgewerkt. 200 miljoen is gereserveerd voor de visserijsector. Om de beroepsgroep toekomstbestendig te maken, kunnen eigenaren van kotters die willen stoppen gebruik maken van een saneringsregeling. Hiervoor is 155 miljoen euro gereserveerd. Vissers kunnen zich van 1 september tot en met 30 november inschrijven voor deze regeling.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel