Kabinet stelt geld beschikbaar voor vissers die kampen met Brexit-gevolgen

URK • Za 12 februari 2022 | 17:41 • Zaterdag 12 februari 2022 | 17:41

Urker vissers kunnen gebruikmaken van een speciale regeling voor de nadelige gevolgen van de Brexit. Het kabinet heeft via de zogenoemde Brexit Adjustment Reserve in totaal 500 miljoen euro beschikbaar gesteld voor Nederlandse ondernemers en vissers. Het geld komt uit Europa en is bedoeld om ondernemers te ondersteunen in de omschakeling naar de nieuwe situatie waarbij het Verenigd Koninkrijk niet langer deel uitmaakt van de EU.

De 500 miljoen euro voor ondernemers wordt verdeeld via meerdere regelingen die op dit moment worden uitgewerkt. De Rijkdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) gaat deze regelingen uitvoeren voor de ministeries van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Voor vissers die direct getroffen zijn door de Brexit komt 200 miljoen euro beschikbaar. Er wordt ingezet op drie regelingen. Om de visserijsector toekomstbestendig te maken, kunnen eigenaren van vaartuigen die willen stoppen gebruik maken van een saneringsregeling.

Hiervoor is 155 miljoen euro gereserveerd. Voor de vissers die willen doorgaan komt een stilligregeling en liquiditeitsregeling beschikbaar. Eigenaren van kotters kunnen met de stilligregeling subsidie aanvragen voor het stilliggen van hun vaartuig in de jaren 2021, 2022 en 2023. Zo kunnen zij zich aanpassen aan de nieuwe situatie. Daar is 33 miljoen euro voor gereserveerd.

En via de liquiditeitsregeling kunnen vissers een tegemoetkoming krijgen voor de inkomsten die ze in het eerste kwartaal van 2021 hebben misgelopen. Daar is 12 miljoen euro voor beschikbaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel