Geen Brexit-geld visserij door 'koppige' overheid in Den Haag

URK • Do 5 augustus 2021 | 13:29 • Donderdag 5 augustus 2021 | 13:29

De overheid kijkt veel te beperkt naar de mogelijkheden om Brexit-gelden te verdelen. Dat vindt de Flevolandse gedeputeerde Michiel Rijsberman. Hij heeft een plan om Urker vissers te helpen die mede door de Brexit minder kunnen vissen. Den Haag wil dit voorstel niet in Brussel indienen. De provincie is het daar niet mee eens en probeert nu het probleem bij Haagse politici aan te kaarten.

Nederland krijgt van Europa 886 miljoen euro. Dit geld is bedoeld om schade en extra gemaakte kosten te betalen die door toedoen van de Brexit zijn ontstaan. Dan gaat het bijvoorbeeld om extra kosten bij de douane en door meer administratief werk. De provincie Flevoland had gehoopt om ook zelf geld uit dit fonds te gebruiken om de schade in Flevoland te betalen. Met name de visserijsector op Urk is door de Brexit geraakt. Het Rijk wil dit niet meenemen in de lijst met onkosten voor Brussel. Gedeputeerde Rijsberman vindt het een koppige houding.

De provincie kan niet zelf kosten indienen. Elk land dient zelf een lijst in met kosten die vergoed moeten worden. De provincie staat daar dus buiten. Gedeputeerde Rijsberman wil met het geld een project financieren dat Urk minder afhankelijk maakt van de visserij. Het Rijk wil Urker kotters gaan saneren. De gedeputeerde wil dat er dan verder gekeken wordt. De mensen die stoppen met vissen moeten volgens Rijsberman wel ergens anders kunnen werken. Ook de mensen die werken in de visverwerkende industrie en in de toeleverende industrie moeten een toekomst hebben. Rijsberman vindt dat het Rijk te kortzichtig naar de situatie kijkt.

Omscholing en bijscholing
In het plan van de provincie Flevoland wordt onder andere gekeken naar omscholing en bijscholing. Omdat er minder in Britse wateren gevist kan worden door Brexit, maakt dit project volgens de provincie kans op Brexit-geld. De provincie Flevoland heeft het plan ook voorgelegd in Brussel. Volgens gedeputeerde Rijsberman zou daar gezegd zijn dat het Brexit-geld juist voor dit soort projecten bedoeld is. Ondanks dat wil het ministerie van Economische Zaken het volgens de gedeputeerde niet meenemen in de lijst met projecten.

De provincie Flevoland heeft meermaals met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat gesproken over de regeling. Vooralsnog zit er geen verandering in ten gunst van de provincie Flevoland. "Ik snap dat het aantrekkelijk is voor Den Haag, maar het is niet waar onze economie in Flevoland en de visserij op Urk mee gediend is", aldus een teleurgestelde gedeputeerde Rijsberman.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat laat in een reactie weten meerdere keren contact gehad te hebben met verschillende decentrale overheden zoals de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. "Wij zijn niet bekend met het specifieke voorbeeld van omscholing van Urker vissers, maar zullen met veel interesse bespreken of dit binnen de voorwaarden uit de verordening past."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel