Tot veertig maanden cel voor gewelddadige ontvoering

ALMERE • Ma 14 december 2020 | 15:04 • Maandag 14 december 2020 | 15:04

Vier mannen hebben zestien tot veertig maanden cel gekregen voor het ontvoeren, bedreigen en mishandelen van een vrouw. Dat gebeurde op 31 december 2019 in Almere en Amsterdam. De vrouwelijke vijfde verdachte is vrijgesproken.

Het slachtoffer werd op oudejaarsdag door de daders vanuit haar woning in Amsterdam-Noord ontvoerd naar een huis in Almere. Ook haar kinderen van 3 en 7 werden meegenomen. Het drietal zou ontvoerd zijn omdat de daders de vrouw ervan verdachten geld gestolen te hebben.

Mishandeld met wapen en heet water
In het huis in Almere werden de kinderen boven vastgehouden. Hun moeder werd ondertussen beneden bedreigd en mishandeld met een vuurwapen. Ze werd meerdere keren met een pistool op haar hoofd en knieën geslagen. Ook kreeg ze heet water in haar nek gegoten. De vrouw werd op nieuwjaarsdag door een arrestatieteam bevrijd, na een melding van een van de buren.

Vrijgesproken van mishandeling met voorbedachte rade
De rechtbank stelt vast dat de vier mannen allemaal een aandeel in de ontvoering en mishandeling hebben gehad. Daarvoor zijn ze dan ook veroordeeld. Het OM stelde dat de mannen veroordeeld moesten worden voor poging tot zware mishandeling met voorbedachte rade, maar daar zijn ze van vrijgesproken. Volgens de rechtbank kan namelijk onder meer niet vastgesteld worden hoe hard de vrouw is geslagen, en of het water nog kokend was toen ze het in haar nek kreeg. "Het bij de vrouw geconstateerde letsel en haar eigen verklaringen bieden hiervoor onvoldoende houvast", aldus de rechtbank.

De 23-jarige verdachte uit Lelystad heeft de hoogste straf gekregen: veertig maanden cel. Volgens de rechtbank had hij een leidende rol bij de ontvoering en is hij ook degene die de vrouw mishandeld heeft. Daarnaast vindt de rechtbank bewezen dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan wapenbezit en het witwassen van ongeveer 200.000 euro.

Ook schadevergoeding voor slachtoffer
Twee mannen van 20 hebben voor hun aandeel en voor wapenbezit respectievelijk dertig maanden en 24 maanden waarvan zes voorwaardelijk gekregen. De vierde man van 22 heeft zestien maanden celstraf opgelegd gekregen, waarvan vier voorwaardelijk. Ook moeten de mannen het slachtoffer een schadevergoeding betalen van zo’n 7.500 euro.

De 29-jarige vrouw was verdacht van betrokkenheid omdat het slachtoffer in haar huis vastgehouden en mishandeld werd. Zij was op dat moment echter niet thuis en het is niet bewezen dat zij wist wat er in haar huis gebeurde. Zij is daarom vrijgesproken van alle verdenkingen.

Een zesde verdachte staat later terecht. Die zaak is uitgesteld omdat de advocaat van deze verdachte besmet was met het coronavirus.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel