Zestien kandidaten voor burgemeesterschap Lelystad

LELYSTAD • Wo 16 december 2020 | 13:22 • Woensdag 16 december 2020 | 13:22

Twaalf mannen en vier vrouwen hebben gesolliciteerd op de functie voor burgemeester van Lelystad. Kandidaten konden tot en met 14 december reageren op de vacature. De nieuwe burgemeester wordt de opvolger van Ina Adema die eind september vertrok om commissaris van de Koning te worden in Noord-Brabant. Sindsdien neemt Henry Meijdam het ambt waar.

Zeven sollicitanten hebben een VVD-achtergrond, drie sollicitanten hebben de PvdA als politieke kleur, één is lid van D66 en één van het CDA. Er zijn vier kandidaten die geen lid zijn van een politieke partij.

De komende periode maakt commissaris van de Koning Leen Verbeek een selectie. Die selectie bespreekt hij met de vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad van Lelystad. Vervolgens stuurt de gemeenteraad een aanbeveling met daarop twee namen naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De minister legt deze voordracht aan de Ministerraad voor, waarna de burgemeester wordt benoemd. De verwachting is dat de nieuwe burgemeester van Lelystad in juni 2021 wordt geïnstalleerd.

Profielschets
De stad vraagt om een man of vrouw met een stevige persoonlijkheid, die met een frisse blik en daadkracht een verbinder is van alle inwoners. De raad vindt het belangrijk dat de nieuwe burgemeester een uitgebreid netwerk in bestuurlijk Nederland meeneemt en benut.

De nieuwe burgemeester moet vooral oog hebben voor aanpak van ondermijning, ofwel de verwevenheid van de criminele onderwereld in het dagelijks leven. Lelystad hoopt ook op een burgemeester met humor, die op eigentijdse wijze weet te communiceren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel