Burgemeester Urk twijfelt over vaccinatie

FLEVOLAND • Zo 20 december 2020 | 11:29 • Zondag 20 december 2020 | 11:29

Burgemeester Cees van den Bos van Urk weet nog niet of hij de inwoners gaat oproepen om zich te laten vaccineren tegen corona. Hij wil daar eerst voor zichzelf een besluit over nemen, zegt Van den Bos in een interview in ambtenarenblad Binnenlands Bestuur.

Het coronavirus heeft zich op Urk razendsnel verspreid. Van den Bos vindt dat logisch. "Urkers hebben een heel sociaal leven. Daar mogen we trots op zijn, maar in deze coronatijd is dat ook een probleem", zegt de burgemeester. "Als je met de hele familie samen bent, op zondag en doordeweeks, en een paar mensen hebben het, tja dan gaat het snel."

De vaccinatiegraad op Urk is relatief laag, om religieuze redenen. Binnenlands Bestuur legt de burgemeester voor dat hij 'geschiedenis kan maken door op te roepen tot vaccinatie, misschien wel met een naald in zijn bovenarm'. Van den Bos wil daar niet op ingaan. "Ik snap dat ik iets uitstraal als ik dat zou doen, maar zolang ik voor mijzelf geen standpunt heb ingenomen ga ik daar niet over communiceren. Het gaat je hele gezin aan. Zoiets beslis je niet op een achternamiddag."

"Het gaat je hele gezin aan. Zoiets beslis je niet op een achternamiddag"

— Cees van den Bos, burgemester Urk

Van den Bos zegt verder dat de eerste maanden van zijn burgemeesterschap nogal heftig zijn geweest. "Ik wist van de ondermijning en de integriteitsvragen op Urk, ik wist van de problematische jeugdhonken. Wat ik niet wist is de heftigheid en dat alles meteen zou komen." Hij kreeg van een Urker te horen dat de vorige zes burgemeesters samen niet zoveel over zich heen hebben gekregen als hij in twee maanden. "Het was fijn geweest als ik hier eerst wortel had kunnen schieten. Ik heb nog geen ankerpunten", zegt Van den Bos.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel