ChristenUnie: 'Nee' tegen Lelystad Airport

LELYSTAD • Ma 21 december 2020 | 16:55 • Maandag 21 december 2020 | 16:55

De ChristenUnie is definitief tegen de opening van Lelystad Airport. Dat zegt de partij in het concept-verkiezingsprogramma, dat maandagavond officieel wordt gepresenteerd.

De partij zegt in het stuk dat er "definitief een streep gaat door de opening van het nieuwe Lelystad Airport. Het openen van een extra luchthaven voor vakantievluchten past niet bij de noodzaak om minder te vliegen." In 2017 heeft de ChristenUnie nog haar handtekening gezet onder het regeerakkoord, waarin de opening van het vliegveld werd afgesproken.

Tweede Kamerlid Eppo Bruins erkent dat zijn partij van mening is veranderd. De partij vindt dat de luchtvaart nu echt eens een bijdrage moet leveren aan alle afspraken om de klimaatverandering aan te pakken. "Het kan niet zo zijn dat de luchtvaart de enige sector is die nergens aan hoeft te voldoen en alleen maar kan blijven groeien, groeien en nog eens groeien."

'Verkeersverdelingsregeling werkt niet'
Daar is het stikstofprobleem bijgekomen, waarvoor ook een oplossing nodig is, zegt Bruins. Verder werkt volgens hem de zogeheten verkeersverdelingsregeling niet, waarmee vakantievluchten van Schiphol naar Lelystad moeten worden overgeplaatst. "De minister heeft steeds gezocht naar een muizengaatje dat er niet is. De regeling blijkt niet te werken: Lelystad Airport dreigt toch zelfstandig te groeien en daar zijn wij op tegen."

Bruins verwacht niet dat het huidige kabinet nog een besluit over Lelystad Airport neemt. "Er zijn na het kerstreces nog maar vier weken tot het verkiezingsreces. Dan wordt de tijd wel erg kort. Ik denk niet dat de minister hierin nog met een voorstel komt." De partij heeft tot nu toe steeds gezegd dat er aan diverse voorwaarden moest zijn voldaan, wil Lelystad open mogen.

Compensatie als vliegveld dicht blijft
De ChristenUnie vindt wel dat Flevoland en met name Lelystad moet worden gecompenseerd voor het niet openen van de luchthaven. De partij denkt aan een sociaaleconomisch programma om voor banen te zorgen, zegt Bruins. Ook zou de Lelylijn naar Noord-Nederland er moeten komen, met bij Lelystad een aftakking naar de containerhaven Flevokust. De partij is verder voor de bouw van tenminste 10.000 woningen in de provinciehoofdstad.

Lelystad Airport zou zich verder kunnen ontwikkelen als luchthaven voor de General Aviation of kleine luchtvaart. Bruins zegt niet of en hoe Schiphol Group gecompenseerd zou moeten worden voor de door haar gedane investeringen van 123,5 miljoen euro. In totaal heeft de uitbreiding tot nu toe 214 miljoen euro gekost, zo bleek in september uit onderzoek van Omroep Flevoland en Follow the Money.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel