Sluiting woning na drugsvondst teruggedraaid door rechter

NOORDOOSTPOLDER • Di 22 december 2020 | 19:09 • Dinsdag 22 december 2020 | 19:09

Een moeder en haar 16-jarige dochter die uit hun huurwoning in Emmeloord gezet dreigden te worden, mogen daar in elk geval tot 6 januari blijven wonen. Dat is het gevolg van een uitspraak die de bestuursrechter in Utrecht dinsdag deed.

De vrouw was naar de rechter gestapt, omdat burgemeester Jan Westmaas van Noordoostpolder haar huurwoning voor drie maanden gesloten had. Dat gebeurde omdat de 19-jarige zoon van de Emmeloordse in drugs zou handelen. Hij werd betrapt toen hij hasj verkocht vanuit de woning. Na het besluit van de burgemeester zegde bovendien woningcorporatie Mercatus de huur op en eiste dat de vrouw direct zou vertrekken.

De advocate van de vrouw vocht de sluiting van de woning door de burgemeester aan. Volgens haar gaat het om een disproportionele maatregel. Niet alleen is er slechts 15 gram softdrugs gevonden in het huis, de 16-jarige dochter van de vrouw zou door de sluiting bovendien op straat komen te staan.

'Burgemeester moest voorkomen dat minderjarige op straat kwam'
De rechter zette dinsdag voorlopig een streep door de sluiting van de woning. Volgens de rechter is de alleenstaande moeder van het meisje niet in staat om zelf een andere woning te vinden. Het minderjarige meisje zou door sluiting van de huidige woning daarom onevenredig geraakt worden. Burgemeester Westmaas had volgens de rechter moeten voorkomen dat een minderjarige op straat kwam te staan. Hoewel de burgemeester de woning na de drugsvondst formeel inderdaad mocht sluiten, had het belang van de minderjarige dochter zwaarder moeten wegen, oordeelde de rechter.

Omdat de sluiting van de woning voorlopig van tafel is, heeft Mercatus juridisch geen mogelijkheid meer om de vrouw uit de huurwoning te zetten. Volgens een woordvoerder van Mercatus wacht de woningcorporatie sowieso eerst de uitkomst van een fysieke hoorzitting af. Die staat op 6 januari gepland, maar vanwege corona is nog niet zeker of deze op die datum ook werkelijk doorgaat.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel