Unieke vondst in scheepswrak Queen Anne: druiven, olijven en een kokosnoot

RUTTEN • Ma 28 december 2020 | 6:11 • Maandag 28 december 2020 | 6:11

Ze komen van oorsprong niet voor in Nederland, toch lag het scheepswrak Queen Anne bij Rutten ermee bezaaid; vruchten uit het mediterrane gebied. Uit onderzoek van archeobotanicus Morvenna van Rijn blijkt dat er druiven, perziken, olijven en een kokosnoot aan boord waren van het 18e-eeuwse schip. Het is voor het eerst dat dergelijke vruchten in een scheepswrak in Nederland zijn gevonden.

Van Rijn had direct door dat het om een grote ontdekking ging. Na een paar monsters uit het schip vond ze al peperkorrels, paradijskorrels en duizenden druivenpitten. "Dan spring je een gat in de lucht", vertelt Van Rijn. Bijna alle producten die aan boord werden gevonden, komen voor in het gebied rond de Middellandse Zee. Ze concludeert dan ook dat het schip daar heeft gevaren.

Het is het eerste schip dat systematisch bemonsterd is. Voorheen werd alleen onderzoek gedaan op plekken waar men plantenmateriaal kon verwachten, zoals de keuken. Bij het onderzoek in de Queen Anne is het hele schip onder de loep genomen. Inmiddels is de soortenlijst van Van Rijn vele malen groter dan alle plantenvondsten van alle andere scheepswrakken bij elkaar.
In de zomer van 2018 hebben archeologen van de Rijksuniversiteit Groningen een scheepswrak opgegraven bij Rutten. Het bleek te gaan om een bewapende koopvaarder van zo'n 30 à 35 meter lang. Vermoed wordt dat het schip tussen 1715 en 1720 is vergaan in de toenmalige Zuiderzee.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel