Staten nog niet overtuigd van grotere Marker Wadden

FLEVOLAND • Wo 6 januari 2021 | 22:21 • Woensdag 6 januari 2021 | 22:21

Een aantal fracties in Provinciale Staten is niet direct overtuigd van het nut om een miljoen euro extra bij te dragen aan twee nieuwe Marker Wadden-eilanden in het Markermeer. Dat bleek woensdagavond tijdens een commissievergadering.

Het Rijk wil tien miljoen euro en Natuurmonumenten wil een miljoen investeren in de twee eilanden en een extra vaargeul. Die zijn belangrijk voor recreatie en toerisme en helpen de waterkwaliteit in het gebied verder te verbeteren. Flevoland draagt een miljoen euro bij.

CDA en SGP vroegen zich af of het wel ophoudt bij twee extra eilanden en er niet nog meer geld nodig is. Met de uitbreiding zou het gebied groeien van 900 hectare nu tot 1.200 hectare. Volgens CDA-Statenlid Johan van Slooten blijkt uit een rapport dat het gebied pas echt een ecologische kwaliteit krijgt bij een omvang van 3.500 hectare. SGP-collega Sjaak Simonse herinnerde aan het plan van 2011 van Arcadis, dat nog veel meer projecten in het Markermeer bevatte zoals een moerasgebied.

De Partij voor de Dieren is voor de eilanden, maar trok het nut van de vaargeul in twijfel, omdat de Marker Wadden toch in eerste instantie een natuurgebied is. Ook de VVD vroeg zich af waarom minister Van Nieuwenhuizen in haar bijdrage de nadruk legt op het toerisme.

Marker Wadden eigenlijk nog te klein
Liesbeth Bakker, bijzonder hoogleraar van de Wageningen Universiteit en projectleider van een onderzoek naar de natuur in het gebied, bevestigde dat de Marker Wadden nog veel te klein is. Om echt invloed te hebben op de ecologische kwaliteit van het totale Markermeer zou de Marker Wadden eigenlijk wel tien procent van het gebied moeten beslaan.

Al blijkt uit het onderzoek van Bakker en het Nederlands Instituut voor Ecologie dat de huidige vijf eilanden grote positieve effecten hebben op de flora en fauna. Zo dient het gebied als kraamkamer voor vis, waar veel vogelsoorten weer van eten. De effecten van een betere waterkwaliteit moeten nog nader worden bestudeerd. Daarvoor moeten eerst alle werkzaamheden aan de eilanden zijn afgerond.

Gedeputeerde Michiel Rijsberman zei dat het niet de bedoeling is dat de nieuwe vaargeul de natuur verstoort, doordat er massaal bootjes doorheen gaan varen. Het wordt een natuurlijke watergang, doordat de ruimte tussen de nieuwe eilanden niet wordt opgevuld. Dat er toeristen kunnen komen is volgens hem logisch, omdat zo aan het publiek kan worden verantwoord wat er is aangelegd.

Nader overleg volgt over plan uit 2011
Rijsberman zei ook dat de twee eilanden en vaargeul de eerste fase van de Marker Wadden afrondt. Voor een verdere uitbreiding zoals beschreven in het Arcadis-rapport van 2011 is op afzienbare termijn geen geld. De gedeputeerde wil daarover met de Staten op een later moment dit jaar van gedachten wisselen en kijken of het toenmalige plan nog wel actueel is.

Rijsberman stelde dat ook het project Oostvaardersoevers bij de Oostvaardersplassen en Trintelzand bijdragen aan verbetering van het gebied. Voordat tot een tweede fase wordt besloten volgt eerst een evaluatie van de eerste fase van de Marker Wadden.

Provinciale Staten nemen op 27 januari een besluit over de investering. Als de Staten tegenstemmen, dan gaat de hele uitbreiding volgens Rijsberman niet door.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel