Niet melden van geboorte kalveren kost boer duizenden euro's

ZEEWOLDE • Za 9 januari 2021 | 10:53 • Zaterdag 9 januari 2021 | 10:53

Een veehouder uit Zeewolde is vrijdag door de economische politierechter in Utrecht veroordeeld tot een boete van 7.500 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. De agrariër heeft niet op tijd melding gemaakt van de geboorte van 33 kalveren in zijn bedrijf.

De zaak tegen de Zeewoldenaar begon met een groot onderzoek naar meerlingfraude. Bij meerlingfraude registreren rundveehouders minder dieren omdat ze dan minder fosfaatrechten hoeven te kopen. In dat onderzoek kwam ook het bedrijf van de 44-jarige Zeewoldenaar naar voren. Volgens hem was het niet melden van de kalveren een fout uit slordigheid, en geen fraude. De administratie van zijn bedrijf was hem na een scheiding drie jaar geleden boven het hoofd gegroeid.

Het OM woog zwaar mee dat de Zeewoldenaar al een keer is veroordeeld voor precies hetzelfde feit. De officier eiste 15.000 euro boete, waarvan de helft voorwaardelijk. De advocaat gaf aan dat de straffen in vergelijkbare zaken veel lager uitvallen. De rechter nam dat over en verlaagde de boete vanwege de financiële situatie van de Zeewoldenaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel