Definitief geen doorstart voor basisschool De Fontein

LELYSTAD • Di 12 januari 2021 | 20:09 • Dinsdag 12 januari 2021 | 20:09

De Fontein-school in Lelystad blijft komend schooljaar definitief dicht. Het is niet gelukt om een doorstart te maken van de bijzonder neutrale basisschool, die afgelopen juli al de deuren sloot. Dat zegt Raymond Slot, voorzitter van de raad van toezicht.

De Fontein in de Waterwijk had met 67 kinderen te weinig leerlingen om dit schooljaar open te mogen blijven. Minister Arie Slob (Onderwijs) wilde geen uitzondering maken om de school in staat te stellen om per september 2021 een doorstart te maken. De school dacht namelijk vanaf september met 84 kinderen wel weer voldoende leerlingen te hebben.

Volgens Raymond Slot is met andere besturen besproken of De Fontein vanaf september als onderdeel van een andere scholengroep zou kunnen doorgaan, maar dat is niet gelukt. Ook samenwerking met Montessori-school De Wildzang, die eind dit schooljaar sluit, is op niets uitgelopen.
Daarop is besloten om De Fontein definitief te ontmantelen. "Op 1 februari komt er formeel een einde aan De Fontein, zijn de laatste medewerkers uit dienst en is het gebouw teruggegeven aan de gemeente." Alle leerlingen zijn naar andere scholen gegaan.

Er is nog gekeken naar een doorstart vanaf september 2022, maar dat bleek een te grote hobbel. "Ons bestuur werkt met vrijwilligers. Die hebben zich het afgelopen jaar uit de naad gelopen om de school te redden. Dat gaan we niet nog een keer doen", aldus Slot.

Hoop gevestigd op Vrije School
De hoop van het schoolbestuur is gevestigd op de komst van de Vrije School Lelystad. "Hiervoor is bij ouders van onze leerlingen veel interesse. De Vrije School heeft met De Fontein gemeen dat het onderwijs draait om aandacht voor de individuele ontwikkeling van het kind. De aanpak is vergelijkbaar, al is het verschil dat wij ruimte boden aan meditatie."

De Vrije School Lelystad werkt sinds afgelopen zomer aan de oprichting. Volgens initiatiefnemer Jelto van Nieuwburg dient de school voor 1 februari een plan in bij de gemeente. Het college van B en W en uiteindelijk de gemeenteraad moeten voor 1 augustus oordelen over de nieuwe school. Gaan zij akkoord, dan is het aan de minister om voor 1 januari een besluit te nemen. Pas als die heeft ingestemd, heeft de Vrije School groen licht om op 1 september 2022 te beginnen.

Op dit moment 58 zekere aanmeldingen
De Vrije School heeft op dit moment 171 aanmeldingen, waarvan er volgens Van Nieuwburg 58 echt zeker zijn. "Er zullen er een aantal afvallen en weer bijkomen, maar ik ben er van overtuigd dat we het benodigde aantal gaan halen om te mogen beginnen." De school moet volgens nieuwe wetgeving na vier jaar honderd leerlingen tellen en na acht jaar tweehonderd. "Dat is gunstig voor ons, want volgens de huidige wetgeving zouden we die tweehonderd na vijf jaar moeten halen."

Van Nieuwburg zegt dat zijn school vooral in de belangstelling staat bij jonge ouders, die nog niet eerder een kind op De Fontein of De Wildzang hebben gehad. "Van de 58 zekere aanmeldingen is 87 procent nu tussen de 0 en 6 jaar, dat is gunstig."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel