Strengere regels voor hondeneigenaren

ALMERE • Do 14 januari 2021 | 12:37 • Donderdag 14 januari 2021 | 12:37

Hondeneigenaren in Almere krijgen te maken met strengere regels. Honden moeten nu ook buiten de bebouwde kom aan de riem. Daarnaast moeten de baasjes te allen tijde een zakje of schepje bij zich hebben om de hondenpoep op te ruimen. Anders riskeren zij een boete. Deze regels golden eerst alleen binnen de bebouwde kom, maar sinds een wijziging in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) vorige maand nu ook in gebieden waar weinig bebouwing is.

De gemeente zegt dat de regels over het uitlaten van honden in Almere al lange tijd onduidelijk zijn. "Zowel voor mensen die voor hun plezier met de hond buiten lopen als voor anderen die overlast ervaren van honden. De gemeente wil hier wat aan doen." Hondenpoep is daarnaast volgens de gemeente en van de grootste ergernissen bij Almeerders. Vooral ouders met kinderen klagen over hondenpoep bij speeltuinen.

Hondenkaarten
De gemeente is bezig met het maken van twee nieuwe digitale hondenkaarten. De ene kaart is een losloopkaart met gebieden waar honden los kunnen lopen. Op de andere kaart staan verbodsgebieden. Dat zijn onder meer speelplaatsen en het centrum van de stad. Daar zijn honden helemaal niet welkom.

De kaarten worden binnenkort openbaar gemaakt. Daarna gaat de gemeente het ook duidelijk onder de aandacht van hondeneigenaren brengen. Via de website, social media en bij dierenartspraktijken wordt de boodschap aan de man gebracht.

Twee jaar geleden wilde de gemeente de hondenkaarten ook al aanpassen. Daar kwamen zoveel reacties op dat de gemeente Almere besloot de kaart niet te vernieuwen, maar met borden te communiceren waar honden wel en niet mochten lopen.

Meer handhaven
In de toekomst gaat de gemeenteraad praten over strengere regels om overlast van honden en hondenpoep nog verder tegen te gaan. Waaronder strenger handhaven en het schoonmaken van de openbare ruimte met hondenpoepstofzuigers. Maar die maatregelen worden voorlopig in de koelkast gezet vanwege de coronacrisis en de financiële uitdagingen van de gemeente Almere.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel