Geldinzameling voor kapper: "Ik mis de mensen meer dan het haar"

EMMELOORD • Zo 17 januari 2021 | 16:57 • Zondag 17 januari 2021 | 16:57

Klanten en medewerkers van kapper 'Vive la Fete!' in Emmeloord zijn een crowdfundactie begonnen om de zaak door de lockdown te helpen. De kapsalon valt precies tussen steunregelingen in waardoor eigenaresse Ivon Chiew geen hulp krijgt van de overheid. De klanten willen 10.000 euro inzamelen om Ivon door deze moeilijke tijd te helpen.

Eén van de initiatiefnemers is Britta Palm, klant van het eerste uur. Toen ze hoorde dat de salon het moeilijk had, besloot ze een helpende hand te bieden. "Wij willen onze kapper niet kwijt", zegt Palm. Ze opende daarom een actie op gofundme.com. Dat is een internetsite waarop voor allerlei initiatieven geld wordt ingezameld. En de actie voor de kapsalon loopt lekker, zegt mede-initiatiefnemer Sovel Vos. "Ik vind het geweldig, hartverwarmend, echt waar". Het verbaast Vos hoe snel het gaat. "We zijn pas een paar dagen bezig en er staat al bijna zesduizend euro op."

Eigenaresse Ivon Chiew heeft geen recht op overheidssteun omdat twee personeelsleden nog te kort in dienst zijn om cijfers uit het verleden te kunnen tonen. Dat is een voorwaarde om in aanmerking te komen. "Ze werkten hier via een Payroll-organisatie. En ik besloot ze vanaf 1 januari zelf in dienst te nemen", zegt Chiew. Daardoor kan zij geen loonsom tonen over 2020. De kapster betaalt de medewerkers en de rekeningen uit eigen zak. "Dat gaat van mijn spaargeld en mijn pensioen", zegt Chiew.

"De kapsalon is voor veel klanten veel meer dan enkel een kapsalon"

— Britta Palm, initiatiefnemer

De klanten konden het niet aanzien. "Als je ziek bent, krijg je een kaartje", zegt Palm. "En als er iets anders is, krijg je ook een kaartje. De kapsalon is voor veel klanten veel meer dan enkel een kapsalon. We komen hier ook bij elkaar."

De actie heeft eigenaresse Chiew nieuwe energie gegeven. "Ik dacht eerder nog, waarom zou ik nu dit of dit klusje gaan doen, wat voor zin heeft dat? Ik weet niet hoe lang die lockdown gaat duren. Maar nu denk ik elke dag; er wordt ook hard voor mij gewerkt. En dat geeft mij energie om mij ook elke dag in te zetten voor mijn twee medewerkers Wouter en Rosanne."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel