Kringloop barst uit zijn voegen: innamestop

LELYSTAD • Zo 17 januari 2021 | 17:26 • Zondag 17 januari 2021 | 17:26

Kringloopwinkel de Groene Sluis stopt met de inname van tweedehands spullen zolang de lockdown voortduurt. "We zitten overvol", aldus coördinator Janneke Pikkert. Sinds de sluiting halverwege december is de winkel dicht, maar konden mensen nog wel spullen inleveren. Dat kan nu dus niet meer. Wel is de winkel begonnen met de online verkoop van producten via een 'personal shopping' systeem.

De lockdown raakt de kringloopwinkel hard. Zo sluit zusteronderneming De Groene Zus in het centrum van Lelystad permanent de deuren vanwege de aanhoudende lockdown. Zo ver is het bij De Groene Sluis zelf nog niet. De innamestop is dan ook vooral bedoeld vanwege de aanhoudende toestroom aan spullen.

Bij het inleverpunt van de vestiging wordt meteen duidelijk waarom de kringloopwinkel geen spullen meer aanneemt. Er is bijna niet door de stapels meubels, servies en speelgoed heen te komen. "Normaal hebben we echt maar een fractie van de ruimte nodig", vertelt Janneke Pikkert tussen de stapels dozen. "Als mensen maar spullen blijven brengen en er gaat niets uit, dan stopt het gewoon".

"We hebben pijn. Ons hart bloedt"

— Janneke Pikkert, De Groene Sluis

Het stoppen van de inname is geen makkelijk besluit, bekent Pikkert. "Dit is waarom we bestaan". De kringloopwinkel heeft als doelstellingen het hergebruik van spullen, vrijwilligers en klanten verbinden en het steunen van goede doelen. Al die doelstellingen kunnen nu niet worden gehaald. En dat valt Pikkert en haar collega's zwaar. "We hebben pijn. Ons hart bloedt".

Vanuit huis spullen bestellen
Om toch wat doorstroming te houden is de kringloopwinkel begonnen met een soort personal shopping concept. Klanten kunnen via Facebook, Marktplaats en Instagram geadverteerde spullen bestellen of zelfs verzoekjes doen. Iedereen die bijvoorbeeld op zoek is naar wijnglazen, een bepaald bordspel of een mooie vaas kan een berichtje sturen. Een vrijwilliger kijkt dan in de winkel of het beschikbaar is.

"Deze peuter heeft behoefte aan moeilijkere puzzels"

— Vrijwilliger, De Groene Sluis

En dat kan even zoeken zijn, maar dat lijkt de vrijwilligers niet af te schrikken. "Ik zoek kinderpuzzels voor een peuter", vertelt één van hen terwijl ze de kast met puzzels naloopt. "Maar die heeft behoefte aan moeilijkere puzzels". Dat is lastig kiezen en daarom maakt ze een selectie van vier puzzels die ze fotografeert en deelt met de potentiele klant. "En ik maak ook nog even een foto van de hele stelling". Alles wordt verzonden en dan is het wachten op reactie en een eventuele bestelling.

//script.omroepflevoland.nl/docs/210117_kringloop_de_groene_sluis1-1610899635.jpg

Overigens worden er ook advertenties gemaakt van diverse artikelen. In een speciaal ingerichte ruimte staan de spullen opgesteld die op Instagram en Marktplaats worden gepost. "En hier maken we de foto's", wijst Pikkert naar de fotohoek. Als het meezit, dan worden de spullen verkocht en ingepakt. De vrijwilligers bezorgen de pakketjes tegen een kleine vergoeding in Lelystad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel