Zo wordt carnaval dit jaar gevierd

NOORDOOSTPOLDER • Do 21 januari 2021 | 13:59 • Donderdag 21 januari 2021 | 13:59

Carnaval wordt dit jaar anders gevierd dan andere jaren. Vanwege corona en de verlengde lockdown zijn optochten niet mogelijk. Toch proberen alle carnavalsverenigingen in Noordoostpolder op hun eigen manier toch een feestelijke tijd in het dorp te creëren.

Carnaval 2021 start op zaterdag 13 februari en eindigt op carnavalsdinsdag 16 februari. Hierbij een overzicht van de carnavalsactiviteiten in de provincie:

Creil
In Creil heeft carnavalsvereniging De Schuimmarcheerders een alternatief programma opgezet, met een online pubquiz en een 'buut'. Daarbij wordt het reilen en zeilen in Creil op de hak genomen. "Dan stippen we wat mensen aan, of dingen die gebeurd zijn", zegt Peter Paul Frijlink van de vereniging. "Vergelijkbaar met het Gezwam rond de Dam."

Ook zorgt de vereniging in Creil dat de kinderen een leuk weekend hebben. Langs de deuren wordt er voor de kinderen wat afgeleverd, zodat ze mee kunnen doen met thuiscarnaval. Ook zijn De Schuimmarcheerders nog aan het kijken of ze geld kunnen inzamelen voor een lokaal goed doel.

Ens
Gert van Ginkel, voorzitter Kleiduikers Ens: "Frans Pol gaat een filmpje maken met anekdotes van smartlappenwinnaars en trofeewinnaars. De trofeewinnaars zijn Ensenaren die wat voor het carnaval en het dorp hebben betekend."

Ook komt de carnavalskrant weer uit die ook over de smartlappenwinnaars en trofeewinnaars zal gaan. Het filmpje komt in het tweede weekend van februari online te staan. Naar alle waarschijnlijkheid op de website en Facebookpagina van de vereniging.

Gezwam rond de Dam is een begrip in Kraggenburg:

Espel
De Vloertrappers in Espel hebben een livestream op zondagmiddag, van 15.00 uur en tot 18.00 of 19.00 uur. Tijdens de livestream staat de familiedag centraal, die normaal gesproken ook op zondag is. Hoogtepunten van de livestream zijn de bingo en de verloting. Kaartjes daarvoor verkopen De Vloertrappers via hun website.

Voorzitter Rik de Wit is blij dat de vereniging alsnog iets kan doen. Normaal gesproken zit er zo'n tweehonderd man bij de bingo. "Daarom wilden we het wel doorzetten. Dat is een hoop geregel, als je niet gewend bent om wat online te doen."

Emmeloord
Voor De Droogpieren is komend jaar bijzonder, ze bestaan dan 55 jaar. Voorzitter Timo Voesenek: "Vrijdag 12 en zaterdag 13 februari hebben we van 11.00 en 23.00 uur een radioshow bij ziekenomroep OZO, die de lokale omroep 527 doorzet naar hun radio- en tv-zender."

Fred van de Meeberg heeft een countryprogramma op de ziekenomroep. "Ik dacht één plus één is twee, laten we de samenwerking met omroep 527 aangaan." 527 heeft ook een lokaal televisiekanaal met een kabelkrant. "We gaan ervoor zorgen dat we dan ook kijkradio krijgen, zodat iedereen mee kan kijken in de studio."

Daarbij hebben ze leuke coronaproof spellen bedacht. Ze organiseren het spel: Op zoek naar de gouden steek. "Elk uur krijgen mensen een aanwijzing naar een steek die ergens verstopt ligt. De eerste die hem vindt krijg een prijs."

Het mens-erger-je-niet toernooi is afgelast.

Carnaval in Rutten:

Kraggenburg
Jordy van der Ploeg van Zotte Leeuwkes: "We gaan op 6 februari live een filmpje op ons YouTube-kanaal uitzenden met een terugblik op 28 jaar buutreednen. Met oud-deelnemers, schrijvers van een buut en juryleden, waaronder Jan Dekkers en oud-burgemeester Aucke van der Werff."

Daarbij is er muziek van blaaskapel De Feintjes. Dat doen ze in een talkshowsetting, met fragmenten en met een paar man aan tafel. "Er zullen wat items van tevoren opgenomen worden, mede vanwege het aantal mensen vanwege de coronaregels."

Op zondag 14 februari wil de vereniging een autospeurtocht houden. "Zo hebben we niet te veel mensen bij elkaar."

Bant
Carnavalsvereniging De Biersmurfers uit Bant begint met een ziekenbezoek. "Op vrijdag brengen we een bloemetje of fruitmand langs bij wat mensen die dat kunnen gebruiken", zegt voorzitter Koen Huijben. "Zeker in deze tijd willen we mensen een hart onder de riem steken." Verder gaat de jaarlijkse kleurplatenwedstrijd voor de kinderen uit het dorp gewoon door.

Na een succesvolle online bingo in november, wil de vereniging op zaterdagavond een pubquiz streamen via Kahoot. Huijben: "Als de avondklok verlengd wordt, maken we er een middagshow van. Er zijn meer wegen die naar Rome leiden."

In het geval de coronamaatregelen versoepelen, doen De Biersmurfers meer. "We zijn met een hoop enthousiaste mannen en dansmariekes," zegt de voorzitter. "Dus dan is er een hoop te regelen. Ook op het laatste moment." Het uiteindelijke programma verschijnt zo snel mogelijk op de Facebookpagina van De Biersmurfers.

Rutten
De Leutdelvers uit Rutten werken aan een zaterdagmiddagactiviteit, vooral voor dorpsgenoten. De vereniging weet op dit moment nog niet hoe dat er precies uit komt te zien. Zodra alles in kannen en kruiken is, maakt de vereniging het programma bekend via de Facebookpagina.

Luttelgeest, Marknesse, Nagele en Tollebeek hebben geen carnavalsvereniging. Er zullen daar ook geen activiteiten plaatsvinden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel