Onderzoek: geen integriteitsprobleem raadslid rond zonnepark

ZEEWOLDE • Vr 22 januari 2021 | 15:39 • Vrijdag 22 januari 2021 | 15:39

Er is geen sprake van belangenverstrengeling bij de besluitvorming over een zonnepark in Zeewolde door ChristenUnie-raadslid Erik van de Beld. Ook een betrokken ambtenaar heeft geen regels overtreden in deze kwestie. Dat blijkt uit een extern integriteitsonderzoek dat de gemeente heeft laten uitvoeren op verzoek van de gemeenteraad.

Uit het rapport van het externe onderzoek blijkt dat er geen regels zijn overtreden en dat het raadslid rechtmatig heeft meegestemd over zonnepark Zonnewoud aan de Groenewoudse weg. Wel zeggen de onderzoekers dat het voor de beeldvorming beter was geweest als het raadslid toch vooraf melding had gemaakt van zijn rol.

Zeewolde Liberaal trok aan de bel over de kwestie. Volgens de partij zou Van de Beld een dubbele rol hebben gehad bij de besluitvorming rond het zonnepark. Het raadslid heeft namelijk ook een bijeenkomst van een commissie bijgewoond om Staatsbosbeheer te adviseren over deelnemende bedrijven in het aanbestedingstraject.

Nipte uitkomst stemming
De komst van het zonnepark bleef lange tijd onzeker. De gemeenteraad was tot op het bot verdeeld. Uiteindelijk kwam er met tien stemmen vóór en negen stemmen tegen witte rook voor het zonnepark. Als Van de Beld niet meegestemd zou hebben vanwege zijn eerdere betrokkenheid in het voortraject waren de stemmen gestaakt.

Eerder noemde burgemeester Gerrit Jan Gorter het 'onzorgvuldig' dat van de Beld geen melding had gemaakt over zijn deelname aan de beoordeling door Staatsbosheer. Maar hij zei ook dat het betreffende raadslid geen rechtstreeks persoonlijk belang heeft in het proces en het zonnepark. "Er is geen sprake van niet-integer handelen van het raadslid, een ambtenaar of wethouder.", zei Gorter in augustus.

Extern integriteitsonderzoek
Daarmee nam Zeewolde Liberaal geen genoegen en in de raadsvergadering van 2 september kreeg de partij voldoende steun om een extern integriteitsonderzoek uit te laten voeren. Dat rapport is nu dus klaar en bevestigd de eerdere conclusies van de burgemeester. Op 4 februari praat de raad over de uitkomsten van het onderzoek.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel