Extra raadsvergadering om 'onzorgvuldig raadslid' bij besluitvorming zonnepark

ZEEWOLDE • Wo 2 september 2020 | 19:09 • Woensdag 2 september 2020 | 19:09

De verleende omgevingsvergunning van het zonnepark aan de Groenewoudseweg in Zeewolde moet worden ingetrokken. Dat vinden de politieke partijen Zeewolde Liberaal, Leefbaar Zeewolde, Burgerbelang en PvdA/GroenLinks. De fractie's vragen zich openlijk af of de stemming eerder dit jaar anders was geweest, als raadsleden de situatie kenden van het ChristenUnie-raadslid Erik van de Beld. Het raadslid is recentelijk onderwerp geweest van een onderzoek naar belangenverstrengeling rond de komst van een zonnepark aan de Groenewoudseweg.

De gemeenteraad van Zeewolde houdt woensdagavond een extra raadsvergadering over het ChristenUnie-raadslid. De lokale partij Zeewolde Liberaal heeft in juli een integriteitsmelding gedaan bij burgemeester Gerrit Jan Gorter en vroeg om een onderzoek naar Van de Beld. Bij de extra raadsvergadering gaat de raad besluiten of er door een externe partij onderzoek gedaan moet worden naar het handelen van het raadslid.

Volgens Zeewolde Liberaal zou Van de Beld een dubbele rol hebben gehad bij de besluitvorming rond het zonnepark. Het raadslid heeft namelijk ook deelgenomen aan de beoordeling door Staatsbosbeheer, van de bedrijven in het aanbestedingstraject. Zeewolde Liberaal wilde daarom dat er onafhankelijk onderzoek werd gedaan naar de besluitvorming over de komst van het zonnepark. Volgens de partij is er in het traject sprake geweest van belangenverstrengeling.

Als Van de Beld met de mogelijk verstrengelde belangen niet had mogen stemmen door zijn integriteitsconflict, zouden de stemmen gelijk zijn geweest. "Ook is het goed denkbaar dat de stemverhouding in de raad anders was komen te liggen, wanneer andere raadsleden hiervan op de hoogte waren geweest", aldus Zeewolde Liberaal. De partij Leefbaar Zeewolde zet ook vraagtekens bij het raadslid. De partij doet een voorstel aan de gemeenteraad om de raadsbesluiten over het zonnepark in te trekken.

Vooronderzoek
Burgemeester Gorter van Zeewolde deed een vooronderzoek en concludeerde dat raadslid Erik van de Beld onzorgvuldig heeft gehandeld. Gorter oordeelde ook dat er geen sprake is geweest van belangenverstrengeling. Het raadslid zou geen persoonlijk belang hebben bij de komst van het zonnepark. Van de Beld was uit interesse betrokken bij de aanbesteding. Volgens de burgemeester had het raadslid wel open en eerlijk moeten zijn over zijn betrokkenheid bij het voortraject.

De ChristenUnie liet eerder al in een reactie weten het een onhandige actie te vinden van Erik van de Beld. Het raadslid had het anders moeten aanpakken om zo de schijn van belangenverstrengeling vooraf te kunnen voorkomen. De extra raadsvergadering van dinsdagavond ziet de partij dan ook met vertrouwen tegemoet.

Uit vooronderzoek van de griffie en burgemeester Gorter bleek ook dat Erik van de Beld gewoon mocht stemmen. Volgens Gorter is het stemrecht van een raadslid een fundamenteel en democratisch recht. In een schriftelijke reactie liet de ChristenUnie weten dat er geen sprake is geweest van een persoonlijk en/of bedrijfsbelang voor raadslid Erik van de Beld.

Nipte meerderheid
De komst van het zonnepark bleef lange tijd onzeker. De gemeenteraad was tot op het bot verdeeld. De fractie PvdA/GroenLinks twijfelde lang over het park. De partij koos uiteindelijk toch om vóór te stemmen. Met tien stemmen vóór en negen stemmen tegen is er witte rook voor het zonnepark.

Het scheelde niet veel of het zonnepark in Zeewolde ging niet door. Daarvoor moeten we terug naar de verkiezingsuitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. De restzetel die de PvdA/GroenLinks bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 kreeg, is doorslaggevend geweest voor de komst van het zonnepark. Bij de verdeling van de restzetels bleek PvdA/GroenLinks één stem meer te hebben dan Leefbaar Zeewolde. Leefbaar Zeewolde is tegen de komst van het zonnepark aan de Groenewoudseweg.

Zonnewoud Zeewolde
Projectontwikkelaar Sunvest wil op een open plek in het Horsterwold 'Zonnewoud Zeewolde' aanleggen. Naast de zonnepanelen wil de projectontwikkelaar ook een klimtoren bouwen, een kabelbaan aanleggen en is er een oplaadpunt voor elektrische fietsen. Sunvest wil dat bezoekers door het zonnepark kunnen lopen en daar iets leren over energie en natuur. Het oppervlak van het park is circa 7,5 hectare groot, zo'n twee derde daarvan bestaat uit zonnepanelen. Zonnewoud Zeewolde moet in 2022 gereed zijn en dan stroom leveren aan 3.000 woningen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel