Zeewolde Liberaal: mogelijk integriteitsprobleem bij besluiten zonnepark

ZEEWOLDE • Vr 14 augustus 2020 | 18:00 • Vrijdag 14 augustus 2020 | 18:00

Zeewolde Liberaal wil dat er onafhankelijk onderzoek gedaan wordt naar de besluitvorming over de komst van een zonnepark aan de Groenewoudseweg. Volgens de partij is er sprake geweest van belangenverstrengeling in het traject.

De politieke partij heeft op 23 juli een melding gedaan bij de burgemeester. De partij diende een klacht in omdat raadslid Erik van de Beld van de ChristenUnie mogelijk een dubbele rol heeft gehad bij de besluitvorming. Het raadslid heeft namelijk ook deelgenomen aan de beoordeling door Staatsbosbeheer, van de bedrijven in het aanbestedingstraject. Ook een ambtenaar die vanaf het begin bij de ontwikkeling van het zonnepark betrokken is geweest, heeft mogelijk ook actief aan de beoordelingscommissie over het project deelgenomen, meldt Zeewolde Liberaal.

De gemeenteraad heeft in november over de komst van het park Zonnewoud gestemd. Daarbij stemden tien mensen voor en negen mensen tegen. Als Van de Beld met de mogelijk verstrengelde belangen niet had mogen stemmen door zijn integriteitsconflict, zouden de stemmen gelijk zijn geweest. "Ook is het goed denkbaar dat de stemverhouding in de raad anders was komen te liggen, wanneer andere raadsleden hiervan op de hoogte waren geweest", aldus Zeewolde Liberaal. De partij vraagt daarom om onafhankelijke onderzoeken naar de integriteit van de ambtenaar en het gemeenteraadslid. Ook wil de partij dat er onderzoek wordt gedaan naar de mogelijke connecties tussen de verschillende organisaties en personen die bij het traject betrokken zijn.

Vooronderzoek: geen sprake van niet-integer handelen
Na de melding van Zeewolde Liberaal heeft de burgemeester samen met de griffier een vooronderzoek gedaan naar de situatie. Daarbij werd onderzocht of er sprake was van belangenverstrengeling bij de besluitvorming, en of er integer gehandeld is door de betrokken personen.

De conclusie van het vooronderzoek van de burgemeester is dat het betreffende raadslid geen rechtstreeks persoonlijk belang heeft in het proces en het zonnepark. "Er is geen sprake van niet-integer handelen van het raadslid, een ambtenaar of wethouder."

Zeewolde Liberaal vindt het vooronderzoek niet goed genoeg. "De conclusies zijn volgens ons voorbarig", laat fractievoorzitter Rob Smeets weten. "We zullen daarom zeker om verder onderzoek vragen."

Op 2 september is een extra raadsvergadering gepland om de kwestie te bespreken.

Reactie ChristenUnie
Een lid van de raad mag op grond van artikel 28 niet deelnemen aan een stemming over een aangelegenheid die hem rechtstreeks of middellijk persoonlijk aangaat of waarbij hij als vertegenwoordiger is betrokken. Uit het onderzoek van de burgemeester is gebleken dat er bij raadslid Erik van de Beld geen sprake is geweest van een persoonlijk en/of bedrijfsbelang.

De ChristenUnie erkent dat het onhandig is geweest dat de heer Van de Beld woordvoerder is geweest tijdens de commissie- en raadsvergadering over het onderwerp Zonnewoud. Door dit anders aan te pakken had de schijn van belangenverstrengeling vooraf voorkomen kunnen worden.
De fractie is van mening dat met de afgelegde verklaringen van de burgemeester de formeel gemelde bedenkingen richting de heer Van de Beld zijn weerlegd en betreurt dat deze melding afstraalt op het dorp, het gemeentebestuur en de partij. De ChristenUnie hecht aan een betrouwbaar en transparant openbaar bestuur en is daarop aanspreekbaar.

De openbare extra raadsvergadering van 2 september ziet de ChristenUnie met vertrouwen tegemoet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel