Eis: 120 uur taakstraf voor witwassen en hacken

ALMERE • Vr 22 januari 2021 | 15:59 • Vrijdag 22 januari 2021 | 15:59

Een 22-jarige Almeerder heeft 120 uur taakstraf tegen zich horen eisen. Volgens de officier van justitie heeft de man geld witgewassen en computers gehackt in de periode 2017 tot 2019.

De verdachte wist via listige praatjes de bankrekeningnummers en bijbehorende pincodes van een groot aantal jongeren te ontfutselen. In totaal zegt de Almeerder 18.000 euro van de slachtoffers te hebben gestolen. Van het geld kocht hij goederen, creditcards en eten.

De verdachte werd in 2017 door zijn toenmalige school, een ROC in Amsterdam, geschorst, omdat hij twee klasgenoten had opgelicht. Eenmaal thuis, zonder dagbesteding, ging hij zich verdiepen in het oplichten via internetbankieren. Hij besloot op Instagram een oproep te plaatsen met de vraag of er mensen waren die hun bankrekeningen beschikbaar wilden stellen om snel en makkelijk een zakcentje bij te verdienen. Daar kwamen veel reacties op waarvan een aantal hem in goed vertrouwen de inloggegevens en pincodes gaven om daarmee te kunnen internetbankieren.

Listig en gemeen
De officier van justitie wil dat de Almeerder naast de taakstraf een schadevergoeding betaalt aan de slachtoffers. Zij omschrijft het handelen van de Almeerder als zeer listig en gemeen. "Door in te breken in de computers van anderen om zo toegang tot bankrekeningen te krijgen, schendt u de privacy van de slachtoffers. U schaadt onze digitale economie waar wij nu in deze coronatijd veel baad bij hebben."

Wel plaatste de officier kanttekeningen bij het gedrag van een aantal jongeren dat dacht snel geld te kunnen verdienen door het afstaan van de bankrekening. Zij kunnen dan als geldezels worden gebruikt en zo ook mede schuldig worden aan het witwassen. In totaal hebben vijf slachtoffers aangifte gedaan tegen de Almeerder. In april 2019 wist de politie de verdachte via het IP-adres waarop hij inlogde aan te houden.

De verdachte zegt heel veel spijt te hebben en bereid te zijn om de schade van de slachtoffers te vergoeden.

De rechtbank doet op 5 februari uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel