Rellen op Urk: teststraat in brand gestoken, twee aanhoudingen

URK • Za 23 januari 2021 | 21:23 • Zaterdag 23 januari 2021 | 21:23

Bij een protest tegen de avondklok is op Urk zaterdagavond de coronatestlocatie van de GGD in het havengebied in brand gestoken. Dat gebeurde rond 21:30 uur, toen de avondklok al was ingegaan. Burgemeester Cees van den Bos zag zich gedwongen een noodbevel af te gegeven, dat de inzet van de Mobiele Eenheid mogelijk maakte.

Volgens een woordvoerder van de politie was die inzet uiteindelijk niet nodig om de rust te herstellen. Er zijn twee personen aangehouden en er zijn tientallen boetes uitgedeeld voor overtreding van de avondklok.

'Zeer verontwaardigd'
In een gezamenlijk persbericht stellen de gemeente, politie en het Openbaar Ministerie zeer verontwaardigd te zijn over de gebeurtenissen.
"Vanavond was een groep relschoppers actief die de rust op Urk verstoorde. Met een gedrag waar geen woorden aan kunnen worden gegeven. Van het gooien van vuurwerk en stenen tot aan het vernielen van politieauto’s en met als dieptepunt in de brand steken van de test-locatie van de GGD. Dit is niet alleen volstrekt onacceptabel, maar ook een klap in het gezicht van in het bijzonder de GGD-medewerkers die bij de test-locatie alles doen om Urkers te helpen", zo staat in de verklaring. Burgemeester Cees van den Bos van Urk had in een eerdere verklaring op Twitter al geschreven dat hij zich schaamde voor de gebeurtenissen.

Protest begon met rondritjes
Rond 20:00 uur kwam een grote groep jongeren en volwassenen met auto's en scooters op het haventerrein samen. Zij stelden zich in een lange rij op en reden rondjes. Er werd vuurwerk afgestoken en een stapel autobanden is in brand gestoken. De politie was toen al aanwezig, maar hield zich afzijdig. Er kwamen ook veel toeschouwers naar de haven. De avondklok had om 21:00 uur weinig tot geen effect op de menigte. Velen bleven gewoon op straat staan.

In het gezamenlijke persbericht schrijven de politie, de gemeente en het Openbaar Ministerie dat er voordat de onrust uitbrak al extra politie op de been was en dat de Mobiele Eenheid op korte afstand klaar stond. Op het moment dat de onlusten uitbraken, is er vanuit verschillende omliggende politie-eenheden versterking naar Urk gestuurd.

Ook de marechaussee was aanwezig om te assisteren. Verder hing er zo'n drie kwartier een politiehelikopter boven het dorp. Bij in ieder geval één aanhouding werd een politiehond ingezet. Uiteindelijk wisten de politieagenten, kort nadat het noodbevel was ingesteld, de rust te herstellen. De ME hoefde niet in actie te komen.

Oproep op sociale media
Op sociale media was eerder de afgelopen week een oproep geplaatst om vanaf 20.45 uur te komen protesteren bij de haven. De gemeente Urk was donderdag al op de hoogte van de berichten die op sociale media circuleerden.

Al eerder noodbevel
De afgelopen periode is het vaker onrustig geweest op Urk en moest de politie meerdere keren optreden tegen jongeren die vuurwerk afstaken en brandjes stichten. Op 5 december werd door burgemeester Cees van den Bos ook al een noodbevel afgekondigd. Toen kwam de Mobiele Eenheid wel in actie.WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel