Archief krijgt honderd foto's, video's en voorwerpen voor coronacollectie

FLEVOLAND • Ma 25 januari 2021 | 6:57 • Maandag 25 januari 2021 | 6:57

Het Flevolands Archief heeft de afgelopen maanden zo'n honderd foto's, video's en voorwerpen gekregen voor de coronacollectie. Eind april is het archief begonnen met het verzamelen van materiaal dat een beeld geeft van het leven in Flevoland in de coronapandemie.

Archivaris Joep Koorndijk is blij met alle stukken die zijn binnen gekomen. Momenteel is hij bezig met alles te ordenen. Het doel van de verzameling is om over honderd jaar een beeld te hebben van wat de coronapandemie in Flevoland inhield.

Het grootste deel van de nieuwe collectie bestaat nu uit foto's. Daarop staat het dagelijks leven in Flevoland afgebeeld. Zo is er een raam te zien met daar achter drie knuffelbeertjes. In maart werden massaal knuffeldieren bij ramen gezet zodat jonge kinderen op 'berenjacht' konden gaan. Ook is zelfgemaakt mondkapje ingestuurd. Op sommige plekken werd het dragen ervan verplicht en werd uitleg gegeven hoe je zelf een mondkapje maakt. Op een andere foto staat een transformatorhuisje waarop met stoepkrijt een groot hart is getekend voor zorgmedewerkers.

Veel van de foto's die binnen kwamen, zijn begin vorig jaar gemaakt. Na de zomer liep het aantal donaties aan het archief terug. Volgens archivaris Koorndijk komt dit door gewenning aan 'het nieuwe normaal'. Zo werden mondkapjes regel in plaats van uitzondering. Toch blijft de postbus van Het Flevolands Archief openstaan. Zolang de pandemie duurt, blijft het archief zoeken naar beelden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel