Kamer verklaart Airport controversieel

LELYSTAD • Ma 25 januari 2021 | 17:41 • Maandag 25 januari 2021 | 17:41

Het demissionaire kabinet mag voor de verkiezingen geen besluit meer nemen over de opening van Lelystad Airport. Dat heeft een meerderheid van Tweede Kamer maandag bepaald in een online commissievergadering. De commissie besprak een waslijst aan onderwerpen die controversieel zijn verklaard.

GroenLinks, CDA, SP, PvdA, PvdD, D66, ChristenUnie, SGP en 50 Plus verklaarden vier besluiten rond Lelystad Airport controversieel. Ook de huidige regeringspartijen CDA, D66 en ChristenUnie willen nu dus niet meer over Lelystad oordelen. VVD en PVV zijn wel voor opening van het vliegveld voor vakantievluchten op 21 november, de officiële openingsdatum die de luchthaven hanteert.

Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen zei zondag in Buitenhof al te verwachten dat een volgend kabinet een definitief besluit moet nemen over de opening. Die is sinds 2016 om verschillende redenen jaar op jaar uitgesteld. Volgens Van Nieuwenhuizen blijft Lelystad Airport nodig om Schiphol te ontlasten, omdat zij er van uitgaat dat de luchtvaart zich na de coronacrisis herstelt.

Bijna alle partijen die Lelystad Airport vandaag controversieel hebben verklaard hebben in hun verkiezingsprogramma staan dat ze tegen opening van Lelystad zijn. Zij vinden de luchthaven overbodig, omdat de luchtvaart vanwege de klimaatdoelen moet krimpen. CDA houdt de deur open en wil de opening bezien in het licht van het herstel van de luchtvaart.

Nog veel onderwerpen onbesproken
Een definitief besluit heeft de afgelopen maanden steeds op zich laten wachten. De Kamer moest nog met de minister in gesprek over het aangepaste Luchthavenbesluit, de verkeersverdelingsregeling voor vliegverkeer tussen Schiphol en Lelystad, de herziening van het luchtruim en over stikstof.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij (LNV) heeft een ontwerp-natuurvergunning in voorbereiding, waarin wordt vastgelegd hoe de stikstofuitstoot van de luchthaven wordt gecompenseerd. Volgens een woordvoerder van minister Schouten zou die vergunning nog deze maand worden afgerond.

Onduidelijk is of dat nog lukt na een uitspraak van de Raad van State van vorige week. Daarin wordt het Rijk opgeroepen om een eensluidende rekenmethode te gebruiken voor de stikstofuitstoot van wegverkeer. Dit zou ook gevolgen hebben rondom Lelystad. Volgens actiegroepen is de uitstoot van verkeer op de Ganzenweg tussen Lelystad en Harderwijk niet juist berekend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel