Gemeentebelastingen brengen meer in het laatje dan vorig jaar

FLEVOLAND • Wo 27 januari 2021 | 7:11 • Woensdag 27 januari 2021 | 7:11

De opbrengsten uit de gemeentebelasting zijn dit jaar in alle Flevolandse gemeenten hoger dan vorig jaar. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) blijkt dat de groei in Zeewolde procentueel het grootst is. De opbrengst uit de heffingen stijgt daar met meer dan 11 procent, van 14,6 miljoen naar 16,2 miljoen euro.

In Almere is de totale opbrengst het grootst. De gemeente haalt daar meer dan 125 miljoen uit de heffingen. Net als in de andere gemeenten spekt de Onroerendezaakbelasting (OZB) de gemeentekas het meest. Dat is een lokale belasting die huiseigenaren en huurders betalen over vastgoed. De afvalstoffenheffing komt in Almere op de tweede plaats.

Overzicht opbrengsten uit heffingen per gemeente:

Dat de OZB het meest oplevert, komt niet als een verrassing. Eerder deze maand publiceerde onderzoeksinstituut COELO op basis van een steekproef al dat de woonlasten in grote gemeenten stijgt. Uit die cijfers bleek dat vooral de afvalstoffenheffing dit jaar sterk stijgt.

Ontwikkeling woonlasten ten opzichte van vorig jaar:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel