Ouderwacht tevreden: "Dit gaat goedkomen"

URK • Zo 31 januari 2021 | 13:04 • Zondag 31 januari 2021 | 13:04

Ondanks de oproepen om te rellen, was het zaterdagavond rustig op Urk. Waar vorige week nog heftige protesten waren en zelfs een GGD-testlocatie, in brand werd gestoken, was het afgelopen nacht stil op straat.

De politie controleerde op de toegangswegen alle auto’s die het dorp in wilden om zo mensen van buitenaf te weren. Ook de ouderwacht, een groep van Urker vrijwilligers, was op de been. Eén van de ouderwachten zegt dat de schaamte, woede en teleurstelling nog niet over zijn en dat ze blij zijn dat het nu rustig is op Urk.

Met zo’n tachtig man was de ouderwacht deze keer de grootste groep vrijwilligers tot nu toe die dit weekend de straat op ging. Ze spraken jongeren aan die ze op straat tegenkwamen en stuurden ze naar huis. De groep richtte zich niet alleen op de omgeving van de rotonde bij de Akkers, maar had zich verdeeld over drie gebieden: winkelcentrum het Urkerhard, de rotonde en de haven, waar vorige week de GGD-testlocatie in brand was gestoken.

Tussen 19:00 en 20:20 uur was het nog druk op straat met vooral auto's die rondjes reden rond de risicogebieden. Van ongeregeldheden kwam het niet en met het ingaan van de avondklok waren de straten op Urk zo goed als uitgestorven.

De bebouwde kom van Urk is sinds vrijdagavond een veiligheidsrisicogebied. Die maatregel geldt tot 10 februari 04.30 uur en houdt in dat de politie preventief mag fouilleren. Dat heeft de burgemeester besloten na overleg met de officier van justitie en de politie. Naast de aanwijzing van het veiligheidsrisicogebied is er vrijdagmiddag een noodverordening ingegaan die geldt tot zondagnacht 03.00 uur. De noodverordening houdt in dat mensen die de bedoeling hebben om de openbare orde te verstoren niet buiten mogen zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel