Westermeerwind voor rechter om 40 miljoen subsidie

NOORDOOSTPOLDER • Ma 1 februari 2021 | 8:29 • Maandag 1 februari 2021 | 8:29

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven buigt zich dinsdag over de vraag of windpark Westermeerwind in Noordoostpolder 40 miljoen euro minder subsidie krijgt. In 2018 bleek dat er mogelijk sprake is van staatssteun, als er niet gekort wordt op het subsidiebedrag.

Het park ontving naast een gangbare subsidie van ruim 500 miljoen euro nog eens ruim 90 miljoen extra. Al dat geld kwam op tafel om 48 turbines met een tiphoogte van 149 meter in het IJsselmeer te bouwen.

"Een extra innovatiesubsidie voor dit project is gehonoreerd, omdat de bouw complex is", liet de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland destijds weten. De motivatie daarvoor was dat het heien van de funderingen voor een windpark in een meer lastiger is dan voor een park op zee, omdat het een stuk ondieper is. Schepen die gebruikt werden voor windparken op zee konden bijvoorbeeld niet ingezet worden. En het IJsselmeer kent een lastige infrastructuur door de vele sluizen.

Omdat er een stapeling van subsidies was, zijn de bedragen - nadat het park was gerealiseerd - nog eens goed nagerekend. In eerste instantie vorderde de Rijksdienst 68 miljoen euro terug. Na bezwaar van het windpark is dat teruggebracht naar bijna 40 miljoen euro. Maar zelfs dat bedrag wordt nu aangevochten door het windpark.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel