Veertien jaar cel voor daders dodelijke schietpartij Stadhuisplein

ALMERE • Wo 3 februari 2021 | 13:53 • Woensdag 3 februari 2021 | 13:53

Twee mannen uit Amsterdam en Kudelstaart moeten 14 jaar de cel in voor een dodelijke schietpartij in een woning aan het Stadhuisplein in Almere. Die schietpartij was in december 2019. De rechtbank in Lelystad acht bewezen dat de twee bij de schietpartij betrokken waren. De straffen zijn gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. De man uit Amsterdam is nog voortvluchtig en is bij verstek veroordeeld.

Bij de schietpartij kwam een 35-jarige man uit Utrecht om het leven. Hij had met vier andere mannen een afspraak in de woning aan het Stadhuisplein om drugs te verkopen. Vrijwel direct na binnenkomst in de woning kwam het volgens de verklaringen van twee betrokkenen tot een gevecht en de schietpartij, waarbij het slachtoffer dodelijk werd geraakt.

Ook op zijn halfbroer werd geschoten, maar hij werd niet geraakt omdat het vuurwapen mogelijk weigerde. De verdachten gingen er met een rugtas vandoor, met daarin een onbekende hoeveelheid cocaïne.

De twee mannen zijn veroordeeld voor gekwalificeerde doodslag. Dat wil zeggen dat ze hebben geprobeerd om de slachtoffers te doden om de diefstal van cocaïne te verhullen. De advocaat van één van de verdachten, Yousen El M, betoogde twee weken geleden dat niet kan worden vastgesteld wie het dodelijke schot heeft afgevuurd. Ook zouden de verklaringen van de twee getuigen niet betrouwbaar zijn. De rechtbank oordeelt dat het niet uitmaakt wie de schutter is geweest: beide mannen hebben voor, tijdens en na de cokedeal nauw samengewerkt en elkaar aangemoedigd om te schieten.
De verklaringen van de twee betrokkenen zijn volgens de rechtbank betrouwbaar, omdat zij zonder elkaar te hebben kunnen beïnvloeden vrijwel hetzelfde hebben verklaard.

Van Youseff Ben Hamou ontbreekt sinds de schietpartij in Almere elk spoor. Tegen hem loopt een opsporingsbevel, waaraan het Openbaar Ministerie een beloning van 10.000 euro heeft gekoppeld. Als hij wordt aangehouden, gaat hij dus voor veertien jaar de cel in.

De twee mannen van 21 en 26 jaar zijn allebei al eerder veroordeeld voor strafbare feiten. Ze moeten van de rechtbank schadevergoedingen betalen aan de familie van de overleden man en aan het slachtoffer dat de schietpartij heeft overleefd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel