Museum zoekt naam voor prehistorische 'polderbewoner'

SCHOKLAND • Di 9 februari 2021 | 7:10 • Dinsdag 9 februari 2021 | 7:10

Museum Schokland schrijft een publieksprijsvraag uit om de prehistorische 'polderbewoner' een naam te geven. De schedel van de vrouw is al jaren in het museum te zien, maar ze krijgt binnenkort een gezicht. Daarvoor is een zogeheten paleokunstenaar in de arm genomen.

De schedel is van een vrouw van ongeveer 30 jaar oud. Zij overleed rond 2600 voor Christus - 4621 jaar geleden - bij de Overijsselse Vecht. Schokland was er nog niet. Die rivier stroomde langs de huidige oostkant van het eiland. De stoffelijke resten werden in 1990 gevonden, waar in totaal twintig lichamen lagen.

De keuze om juist deze vrouw een gezicht te geven, lag volgens conservator Henk Kloosterman van Museum Schokland voor de hand. "Haar schedel is heel goed bewaard gebleven. Ze had ook een hele leuke zogenoemde bijgave in haar graf: een aardewerken beker. Die viel goed te dateren." Paleokunstenaar Remie Bakker gaat op basis van een 3d-print van de schedel een levensechte gezichtsreconstructie maken.

"Ze moet een naam hebben voordat ze gepresenteerd wordt. Dat is de bedoeling", zegt Kloosterman. Dat moet gebeuren voor de onthulling van het geboetseerde hoofd, in het derde weekend van juni. Het maakproces is de komende tijd te volgen op de website van het museum.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel