Proef met grootschalig testen op corona is begonnen

DRONTEN • Wo 10 februari 2021 | 9:40 • Woensdag 10 februari 2021 | 9:40

Het grootschalig testen op het coronavirus in Dronten is woensdagochtend gestart bij sporthal 't Dok. Bij burgemeester Jean Paul Gebben is de eerste test afgenomen. Toen de teststraat openging stond er al een aardige rij, vertelt hij.

Dronten is één van de vier deelnemende gemeenten aan de proef met grootschalig testen in Nederland. De gemeente is niet gekozen omdat er een medische oorzaak is, zoals een hoog aantal besmettingen, maar omdat het een 'doorsnee gemeente' is. Verder hebben de inwoners een hoge testbereidheid. Door massaal te testen willen het ministerie van Volksgezondheid en de GGD een beter inzicht krijgen in de verspreiding van het coronavirus.

In totaal zijn er drie testlocaties. Om genoeg testcapaciteit te hebben, is de bestaande teststraat aan de Nijverheidsweg in Dronten uitgebreid. Daarnaast wordt er getest in sporthal Het Dok en in kerkcentrum De Hoeksteen in Swifterbant. Er wordt bewust geen corona-teststraat in Biddinghuizen geopend. Onderzoekers kunnen zo straks zien hoe het zit met de bereidheid van inwoners om te reizen voor een coronatest.

De eerste Drontenaren hebben dinsdag een brief op de mat gehad met de mededeling dat er een test voor ze klaarligt. Niet iedereen krijgt tegelijk een brief. Zo wordt drukte bij de testraten voorkomen. Alle inwoners van twaalf jaar en ouder mogen zich in de periode tot half maart, maximaal drie keer laten testen. Daarbij maakt het niet uit of je wel of geen klachten hebt die op corona zouden kunnen duiden. Er worden brieven verstuurd naar 17.250 huishoudens. Per huishouden kunnen er meer mensen voorkomen.

Kijken hoe testen op grote schaal gaat
"In de pilot zijn we vooral op zoek naar ervaringen met testen op deze grote schaal", stelt Charlie van der Weijden
van de GGD. Verder wordt ook gekeken naar hoe veel mensen positief testen, ondanks dat ze klachtenvrij zijn. "Maar een heel groot deel is echt ervaring opdoen met de communicatie, de logistiek en de organisatie van het testen", zegt hij.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel