Directeur Floriade vertrekt, 1 jaar voor evenement

ALMERE • Do 11 februari 2021 | 12:53 • Donderdag 11 februari 2021 | 12:53

Floriade-directeur Pieter Cloo stopt na april met zijn werk voor het evenement. Cloo zegt geen mogelijkheid te zien voor verdere constructieve samenwerking met het Almeerse gemeentebestuur. Het is nog onduidelijk wat de gevolgen zijn van Cloo's vertrek. De Floriade moet in het voorjaar van 2022 beginnen.

Begin dit jaar werd al duidelijk dat het aanblijven van directeur Cloo nog een vraagteken was. De directeur was hierover nog in onderhandeling met de Raad van Commissarissen. Deze zegt het besluit van Cloo te betreuren, maar te respecteren.

Cloo werd vorig jaar april tijdelijk aangesteld als directeur, omdat toenmalig directeur Peter Verdaasdonk ziek was. In oktober werd duidelijk dat Verdaasdonk niet zou terugkeren. De aanstelling van Cloo werd daarom verlengd tot april dit jaar. Naast Cloo werd ook Sven Stimac aangenomen, zodat het evenement weer werd geleid door een tweekoppige directie.

Discussie over salarissen
De benoeming van Cloo en Stimac ging gepaard met een discussie over hun salaris. De gemeente Almere en de Raad van Commissarissen van de Floriade BV waren het niet eens over de hoogte daarvan, zo'n 270.000 euro per jaar.

De gemeente Almere is 100 procent aandeelhouder van de Floriade BV en moet daarom instemmen met de benoeming van de directeuren.

'Hoge salaris moest geaccepteerd, om chaos evenement te voorkomen'
De gemeente besloot uiteindelijk toch akkoord te gaan met de salarissen, voor de continuïteit van de Floriade-organisatie. Wethouder Julius Lindenbergh van Financiën zei daarover in januari: "We hebben afgewogen wat voor de stad het beste is. Moesten we instemmen met een voorstel dat voor de stad niet ideaal is, of moesten we het risico lopen dat er chaos ontstond, een jaar voor een belangrijk evenement dat een succes moet worden." Lindenbergh wees erop dat er voor Almere tientallen miljoenen euro's op het spel staan. De Floriade kan daarom volgens hem niet een periode zonder directeuren of Raad van Commissarissen zitten.

Verschillende fracties in de Almeerse gemeenteraad uitten kritiek op de hoge salarissen. In de raad vond een stevig debat plaats over de kwestie. De PVV, de Partij voor de Dieren en de SP dienden bovendien een motie van wantrouwen in tegen de wethouders Lindenbergh en Jan Hoek die samen verantwoordelijk zijn voor de Floriade.

Wethouder Jan Hoek die over de Floriade gaat, vindt het jammer dat Cloo het zo heeft ervaren dat er geen constructieve samenwerking meer mogelijk is. En dat hij daaraan de conclusie heeft verbonden om niet verder door te gaan. Hoek heeft de samenwerking als prettig en constructief ervaren. Volgens hem zijn er de laatste tijd juist mooie resultaten behaald.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel