Menzis stopt definitief met zorgverzekering voor minima

ALMERE • Do 11 februari 2021 | 20:49 • Donderdag 11 februari 2021 | 20:49

Zorgverzekeraar Menzis stopt definitief met het aanbieden van een voordelige zorgverzekering aan Almeerse minima. Eigenlijk wilde de zorgaanbieder al in 2018 stoppen met de zogenoemde gemeentepolis. Maar omdat de gemeente Almere geen andere aanbieder van de goedkope zorgverzekering kon vinden, bleef Menzis de polis verlengen. Dat stopt nu definitief op 1 januari 2022.

De gemeentepolis is een collectieve zorgverzekering voor mensen in de bijstand. Zij krijgen op deze manier een verzekering waarbij de gemeente financieel kan bijspringen. Het eigen risico is daardoor lager. Menzis stopt met het aanbieden van de gemeentepolis in Almere omdat de stad niet tot het kernwerkgebied van de zorgverzekeraar hoort.

De gemeente Almere probeert al drie jaar een andere aanbieder te vinden, maar ondanks verschillende pogingen wil dat niet lukken. Almere hoort tot het werkgebied van zorgverzekeraar Zilveren Kruis, maar die weigert de gemeentepolis aan te bieden. Het probleem is al aangekaart bij zorgverzekeraars, het ministerie van Volksgezondheid, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en Zorgverzekeraars Nederland. Maar zowel brieven als gesprekken hebben tot nog niets opgeleverd.

"Wij zijn bezorgd over de onwenselijke situatie die zou ontstaan wanneer er geen zorgverzekeraar bereid is de gemeentepolis in Almere aan te bieden aan onze minder draagkrachtige inwoners met een hoge zorgbehoefte", schrijft het stadsbestuur aan de gemeenteraad.

De gemeente blijft zich daarom inzetten om ook na dit jaar een zorgverzekeraar te vinden die de gemeentepolis wil aanbieden. "Zonder een verzekeraar die deze gemeentepolis aan wil bieden, ontstaat er een probleem voor Almeerders met een laag inkomen en een hoge zorgvraag. Met name die inwoners die nu nog gebruik maken van de gemeentepolis. Er ontstaat dan een gat binnen ons armoede- en schuldenbeleid."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel