Discussie over integriteit zorgt voor spanning in politiek Zeewolde

ZEEWOLDE • Vr 12 februari 2021 | 1:08 • Vrijdag 12 februari 2021 | 1:08

De maandenlange discussie over de integriteit van een raadslid in Zeewolde, heeft veel schade toegebracht aan de onderlinge politieke verhoudingen. Dat bleek donderdagavond tijdens een debat. Meerdere partijen gaven aan dat het tijd zal kosten om het vertrouwen tussen bepaalde raadsleden weer te herstellen. Burgemeester Gerrit Jan Gorter zei door de discussie ook persoonlijk geraakt te zijn omdat zijn rapportage over integriteit publiekelijk in twijfel werd getrokken.

Zonnepark
De kwestie begon augustus vorig jaar toen Rob Smeets van Zeewolde Liberaal stelde dat raadslid Erik van de Beld een dubbele rol zou hebben gehad bij de besluitvorming rond een zonnepark. Het raadslid woonde namelijk een bijeenkomst van een commissie bij om Staatsbosbeheer te adviseren over deelnemende bedrijven in het aanbestedingstraject.

Erik van de Beld (ChristenUnie)

De burgemeester kwam na eigen onderzoek tot de conclusie dat er geen sprake was van een integriteitsprobleem. Maar op aandringen van Zeewolde Liberaal kwam er ook nog een extra onderzoek. Daarin werd geconcludeerd dat er van belangenverstrengeling géén sprake was, maar wel dat het handelen van Van de Beld niet handig is geweest.

Rob Smeets (Zeewolde Liberaal)

Aanvullende afspraken over integriteit
Alle raadsfracties hebben zich bij deze uitkomst neergelegd. Bovendien zijn er aanvullende afspraken gemaakt over hoe Zeewolde in de toekomst met integriteitsvraagstukken moet omgaan.

Burgemeester Gerrit Jan Gorter had geen goed woord over voor de manier waarop dat nu is gegaan. Volgens hem was het een proces met alleen maar verliezers. De hoofdrolspelers Smeets en Van de Beld betreuren de spanningen die de discussie heeft opgeleverd, maar ze vinden het wel goed dat het onderwerp integriteit besproken is.

Burgemeester Gerrit Jan Gorter

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel