Premier Rutte: houd je aan de avondklok

FLEVOLAND • Di 16 februari 2021 | 14:32 • Dinsdag 16 februari 2021 | 14:32

Premier Rutte roept Nederlanders op om zich alsnog aan de avondklok te houden, ook als de avondklok na een rechtszaak vanmiddag niet houdbaar blijkt. ''Het blijft dan een zeer zeer zeer dringend advies.''

De rechtbank oordeelde vanmorgen dat de maatregel van de avondklok op verkeerde gronden is genomen. Volgens de rechter maakt de avondklok een vergaande inbreuk op het recht op bewegingsvrijheid en de persoonlijke levenssfeer. Premier Rutte noemt de uitslag een tegenvaller.

De Nederlandse staat gaat in hoger beroep tegen de schorsing van de avondklok. De rechter is gevraagd de avondklok te handhaven zolang er geen definitieve beslissing is genomen. Die rechtszaak dient om 16.00 uur.

''Opschorten avondklok ernstige gevolgen''
Premier Rutte: "Het opschorten van de maatregel zou direct een ernstig gevolg hebben voor het bestrijden van het coronavirus. Als de avondlok op dit moment niet op de juiste juridische basis zou berusten, dan betekent dat nog niet dat hij niet nodig is. De avondklok is geen middel maar een doel, om het virus zoveel mogelijk onder controle te houden."

Het kabinet gaat een spoedwet maken om de avondklok te kunnen handhaven. Minister van Justitie Grapperhaus zegt dat de spoedwet "ten overvloede" is. Hij benadrukt dat hij hoopt dat het hoger beroep voldoende is om de maatregel te kunnen handhaven.

Veiligheidsregio wil nog niet reageren
Veiligheidsregio Flevoland wil nog niet reageren. ''Het is een landelijke aangelegenheid en het is nu even niet aan ons'', zegt woordvoerder Jessica Grootenboer.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel