Erkenning moet sekswerkers beter beschermen

LELYSTAD • Wo 17 februari 2021 | 11:53 • Woensdag 17 februari 2021 | 11:53

De gemeente Lelystad is een campagne begonnen, waarin thuiswerkende sekswerkers wordt opgeroepen zich te laten 'erkennen'. Dat moet hun veiligheid ten goede komen, omdat ze door zich aan te melden zichtbaarder worden voor de politie en hulpverleners.

Lelystad is na Assen de tweede gemeente die het systeem van erkennen heeft ingevoerd. De gemeenteraad heeft met dit beleid in november 2019 al ingestemd, maar de uitwerking en overleg met de belangenorganisatie van sekswerkers Proud hebben enige tijd geduurd.

Kwetsbaar voor uitbuiting, mishandeling en mensenhandel
Het aantal thuisprostituees neemt in Lelystad volgens de gemeente toe. Het gaat om circa 75 personen. Zij mogen als zelfstandige thuiswerken zonder dat een vergunning nodig is. Dat maakt het voor de gemeente, politie, en hulpverleners als de GGD lastig om in beeld te krijgen wie de sekswerkers zijn en waar zij wonen.
Tegelijk willen sekswerkers het liefst anoniem blijven. Dat maakt hen kwetsbaar voor uitbuiting, mishandeling en mensenhandel. De gemeenteraad wil dat er meer zorg voor sekswerkers komt en dat zij zonder vrees misstanden kunnen melden. Indien gewenst moeten zij ook makkelijk uit hun vak kunnen stappen.

Ondersteuning van organisaties
Met het project 'erkenning sekswerkers' wordt daar nu gehoor aangegeven. Sekswerkers kunnen zich aanmelden bij de gemeente. Als zij hiervoor toestemming geven, worden hun gegevens gedeeld met het Centrum Seksuele Gezondheid van de GGD, de politie of organisaties als Proud, Scharlakenoord en Terwille, die sekswerkers ondersteunen die willen stoppen. Lelystad heeft sinds vorig jaar een aantal toezichthouders extra opgeleid om controles in de seksbranche uit te voeren en signalen van mensenhandel op te sporen.

De nieuwe aanpak sluit aan bij de betere bescherming voor sekswerkers, die wordt geregeld in een nieuwe wet. Die wordt waarschijnlijk volgend jaar van kracht. Wel wordt in het wetsvoorstel vastgelegd dat sekswerkers een vergunning nodig hebben. Indien die voorwaarde in stand blijft, zal Lelystad de erkenning moeten aanpassen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel