'Gemeente moet amateurkunstverenigingen ondersteunen'

DRONTEN • Wo 17 februari 2021 | 12:51 • Woensdag 17 februari 2021 | 12:51

Amateurkunstverenigingen in Dronten hebben het zwaar door de coronacrisis. Niet alleen op financieel gebied, maar ook maatschappelijk zijn de gevolgen groot. Daarom moet de gemeente Dronten de verenigingen extra ondersteunen, door bijvoorbeeld te bemiddelen over de huur van panden. Dat blijkt uit een onderzoek van De Meerpaal in opdracht van de gemeente.

Het Rijk stelt vier ton beschikbaar aan de gemeente Dronten voor het ondersteunen van lokale initiatieven. Zo'n 80.000 euro moet ten goede komen aan de amateurkunst. "Verenigingen zijn heel belangrijk voor een dorp of stad. Ze zorgen voor verbinding tussen mensen, maar door corona valt dat weg", legt Margrit Vos van De Meerpaal uit. Ze heeft het onderzoek uitgevoerd onder 25 amateurkunstverenigingen in Dronten, Swifterbant en Biddinghuizen.

Teruglopende inkomsten en accommodatieproblemen
De verenigingen kampen met leden die vertrekken, teruglopende inkomsten en problemen met de accommodatie. "In coronatijd zijn de gebouwen vaak niet groot genoeg." Ook vereenzamen vaak oudere mensen doordat ze niet naar hun vereniging kunnen.

Ondersteuning van De Meerpaal
In de aanbevelingen roept De Meerpaal de gemeente op om de verenigingen te helpen bij het zoeken van grotere ruimten. Ook moet het financieel mogelijk worden gemaakt dat bijvoorbeeld dirigenten van zangkoren doorbetaald kunnen worden, zodat ze betrokken blijven bij Dronten. Daarnaast zou De Meerpaal kunnen helpen door evenementen te organiseren zoals korenfestivals of schoolvoorstellingen.

Volgens Vos komen de eerste aanvragen van verenigingen inmiddels binnen bij de gemeente. "Wij kunnen hierbij helpen en fungeren als vraagbaak." De aanbevelingen worden in maart besproken met de gemeente.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel