'Nog dit jaar besluit over hoe buitenzwembad eruit gaat zien'

ALMERE • Vr 19 februari 2021 | 15:31 • Vrijdag 19 februari 2021 | 15:31

Wethouder Julius Lindenbergh gaat "alles op alles" zetten om ervoor te zorgen dat rond oktober de raad een besluit kan nemen over de vorm waarin het buitenzwembad in Almere gegoten moet worden. Hij zei dit donderdag tijdens de Politieke Markt. Het gaat daarbij vooral over de grootte van het zwembad.

Voor het buitenzwembad zijn qua omvang en voorzieningen 5 scenario's bedacht. De eerste drie zijn vooral bedoeld voor recreatie. In scenario 4 en 5 wordt rekening gehouden met een zwembad waar ook sporters gebruik van kunnen maken.

De ideeën over het zwembad benaderen het plan van oud-triatleet Gregor Stam. Hij wil een bad van 50 meter lang en 12 banen breed met overkapping. Daarnaast pleit Stam ook voor 'een redelijk simpele atletiekbaan' en een asfaltweg om het complex heen, die dan als wielerbaan gebruikt kan worden. De raad noemt dit scenario 5.

Geen realiteit
De wethouder denkt dat het plan van Stam te ver van de realiteit af staat. Hij stelt voor om vooral te kijken naar een groot zwembad zonder atletiekbaan, wielerbaan of overkapping. Daarvoor moet nu een geschikte locatie gevonden worden. De gemeente heeft er zes op het oog.

Lindenbergh vertelt dat drie locaties zich het beste lenen voor de plannen die bij een groot zwembad passen. Het Beatrixpark, De Noorderplassen en het Spanningsveld. De Partij voor de Dieren had daar eerder bezwaar tegen. Voor de bouw van het zwembad moeten op die locaties namelijk bomen gekapt worden. De wethouder is het met de partij eens dat elke boom die gekapt wordt, er één te veel is.

Toch zijn dit volgens de wethouder wel locaties waar het zwembad gebouwd kan worden, zoals de raad het graag ziet. Een meerderheid van de partijen gaf eerder aan dat scenario 4 het beste is. Diezelfde meerderheid ziet ook graag dat een eventuele uitbreiding in de toekomst mogelijk is. Een locatie met groeimogelijkheden is dus een vereiste.

Overdekt buitenzwembad
AP/OPA is bang dat het zwembad straks niet bij Almere past qua omvang. Daarom ziet de partij het buitenbad juist graag zo groot mogelijk worden. Het voorstel van Stam lijkt de partij een goed idee.

"Elke vergelijkbare stad heeft één buitenzwembad per 100.000 inwoners. Wij hebben er meer dan 200.000 maar geen buitenbad", zegt René Dekker van de partij. Een overkapt zwembad is volgens hem een goed idee. Op die manier kan het zwembad in de winter ook open. Dekker ziet graag onderzocht of die overkapping mogelijk is.

De PVV schaart zich daarachter. Volgens die partij is het een voordeel dat het zwembad ook in de winter geld oplevert. De wethouder zegt dat onderzoeksbureau Treem, heeft geadviseerd om de overkapping niet in het onderzoek mee te nemen. Het is dan immers geen buitenbad meer.

Geld
De financiering van het zwembad werd donderdag ook besproken. De wethouder zegt nog te kijken waar het geld vandaan moet komen. Hij geeft aan dat Gregor Stam in Almere DEZE WEEK gezegd heeft 5 miljoen bij elkaar te krijgen. "Daarover wil ik graag met hem in gesprek". Voor de rest wordt bekeken of er geld uit het fonds verstedelijking Almere kan komen. "Eventueel is er dan ook weer geld beschikbaar in de begroting", aldus Lindenbergh.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel