Gemeente stopt met subsidie voor leerwerk- en trainingsproject Flevodrome

ALMERE • Wo 3 maart 2021 | 6:16 • Woensdag 3 maart 2021 | 6:16

De gemeente Almere stopt met de subsidie voor leerwerk- en trainingsproject Flevodrome. Het project is onderdeel van onderwijsgroep Eduvier. Bij Flevodrome worden jongeren met psychische, sociale of emotionele problemen begeleid naar werk of school. De afgelopen jaren vorderde de gemeente Almere al een deel van de subsidie terug omdat het geld niet goed werd besteed.

Almeerse jongeren tussen de 15 en 27 jaar met sociale problemen konden terecht bij Flevodrome. Door hun problemen hadden zij moeite met het vinden of houden van een baan of het volgen van onderwijs. Door een half jaar een traject te volgen in de metaalbewerking, hoopte Flevodrome hen zelfstandiger te maken. "Deelnemers worden geholpen met een goede beroepshouding, en een realistische en positieve toekomstvisie." Daardoor hadden zij meer kans op succes bij een vervolgopleiding of op het vinden van een baan.

Maar het project kostte volgens de gemeente Almere te veel geld in vergelijking met andere projecten die dezelfde doelgroep helpen. Daarnaast werd Flevodrome vanuit het participatiebudget gefinancierd. Dat budget moet ervoor zorgen dat meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werk vinden. Veruit de meeste jongeren die bij Flevodrome instroomden waren schoolverlaters en die doelgroep wordt met geld uit een ander subsidiepotje geholpen. Zij kunnen op genoeg andere plekken geholpen worden, aldus de gemeente.

Daarnaast is er steeds minder geld beschikbaar in het participatiebudget. De gemeente schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat daarom goed gekeken is waar het geld het beste ingezet kan worden. Daaruit is uiteindelijk het besluit gerold om geen geld meer te geven aan het project Flevodrome van Eduvier.

Ook in Lelystad discussie
Ook in de gemeente Lelystad is discussie over het project Flevodrome. De gemeente wilde bezuinigingen op het project. Maar de gemeenteraad wilde eerst weten wat de maatschappelijke waarde is van het project. Uit dat onderzoek bleek dat Flevodrome zichzelf moet vernieuwen en beter moet aansluiten op de wensen van jongeren en het bedrijfsleven. Het stadsbestuur van Lelystad komt binnenkort met een voorstel aan de gemeenteraad over de toekomst van Flevodrome in de stad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel