'Gemeente is met kabelbaan Floriade slager die eigen vlees keurt'

ALMERE • Wo 3 maart 2021 | 12:16 • Woensdag 3 maart 2021 | 12:16

"De gemeente Almere heeft zeven maanden na een eerdere rechtszaak nog altijd geen bouwaanvraag voor de Floriade-kabelbaan over de snelweg A6 aangevraagd en traineert elke mogelijkheid om de aanleg bij de rechter aan te vechten." Dat zei Almeerder Ger-Jan Mensink van Floriade Anders woensdag tijdens een zogenoemde verzetszaak bij de Raad van State.

De Raad gaat in deze zaak uitzoeken of ze alsnog een inhoudelijke rechtszaak over de aanleg van de kabelbaan moet beleggen. Tot nu toe kan of wil de hoogste bestuursrechter niet inhoudelijk op de bezwaren van Mensink ingaan omdat het gemeentebestuur (nog) geen aanvechtbaar besluit over de kabelbaan heeft genomen. Burgemeester en wethouders hebben meegedeeld de aanleg van de kabelbaan zonder vergunning te zullen gedogen en daar niet handhavend tegen op te treden. Mensink vindt dat een gotspe, ten eerste omdat de gemeente 100 procent aandeelhouder van de Floriade is. Ten tweede omdat datzelfde gemeentebestuur wel keihard optreedt tegen burgers die niet op tijd een vergunning hebben voor hun dakkapel of tuinhuisje.

Dieptepunt in vertrouwen
"Alles wat het gemeentebestuur van Almere doet rond de Floriade heeft mijn vertrouwen in de Nederlandse rechtstaat tot een dieptepunt doen dalen. Dit is gewoon een ordinaire vertragingstactiek om snel een kabelbaan te bouwen zonder dat het bestemmingsplan is aangepast, zonder dat er een MER-onderzoek is gedaan en zonder dat er een vergunning is verleend. Almere speelt het zo dat ze pas een vergunning aan zichzelf verleent als de kabelbaan klaar is. Het is net een slager die zijn eigen vlees keurt", aldus Mensink tijdens de verzetszaak in Den Haag.

Rechter en staatsraad Eric Helder toonde weliswaar begrip voor de frustratie van Mensink en zijn medestanders, maar waarschuwde dat de Raad van State nu eenmaal weinig kan doen als een gemeentebestuur geen concreet besluit neemt. "Een uitlating van een wethouder dat B&W niet gaan handhaven tegen de aanleg van de kabelbaan is ook geen besluit", zei de rechter.

De staatsraad raadde Mensink aan eerst bij de rechtbank langs te gaan voor de behandeling van zijn handhavingsverzoek. Mensink diende bij B&W Almere namelijk een handhavingsverzoek in omdat de Floriade-organisatie verder bouwt zonder vergunning.

Frustrerend
Maar het college heeft daarop niet gereageerd. Daar zal eerst de rechtbank zich over moeten uitspreken alvorens de Raad van State weer aan de beurt is. "Ik snap dat dat frustrerend voor u is en lang kan duren, maar zo zit het bestuursrecht nu eenmaal in elkaar", aldus de staatsraad. Toch gaat de Raad nogmaals bekijken of ze op verzoek van Mensink snel een inhoudelijke rechtszaak over de kabelbaan kan beleggen. Uitspraak daarover volgt binnen enkele weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel