Bijna 2,5 miljoen palingen uitgezet in de randmeren

DRONTEN • Wo 3 maart 2021 | 18:05 • Woensdag 3 maart 2021 | 18:05

Bijna 2,5 miljoen jonge palingen zijn woensdag in de randmeren uitgezet om de palingstand te verbeteren. De glasaaltjes zijn geboren in de Atlantische Oceaan en willen opgroeien in zoet water. Maar dat zoete water is in Europa lastig te bereiken.

"Het grote probleem is dat alles, alle dammen en dijken, afgesloten is", vertelt Alex Koelewijn van de stichting Duurzame Palingsector Nederland, die de uitzet coördineert. "Alles is afgesloten. Waterkrachtcentrales. Sluizen. Alles zit hermetisch dicht."

De jonge palingen hopen zich daarom op voor de kust van Frankrijk. Daar wordt een deel gevangen en met vrachtwagens door heel Europa verspreid. Elk jaar komen er op deze manier miljoenen glasaaltjes in Nederland aan. Om het jaar worden ze in de randmeren uitgezet, waar de waterkwaliteit erg goed is.

"Dan kunnen we ze later nog vangen en consumeren"

— Johan van Heerde, peurvereniging KIJG

"Fantastisch", zegt Johan van Heerde van peurvereniging KIJG terwijl hij de paling in Elburg aan het uitzetten is. "Omdat je weet dat dit de stand bevordert en je het naar een hoger plan tilt. Je kunt wel niks doen, maar dan ben je ze na tien of twintig jaar gewoon allemaal kwijt. Dat moet je niet willen, je moet gewoon ingrijpen."

Succes
Het door de Europese Unie gesteunde project loopt nu al sinds 2010. In totaal zijn er al bijna 40 miljoen palingen in Nederland uitgezet. "Dat zie je ook terug in de cijfers van de hoeveelheid paling die er in Nederland zit", vertelt Alex Koelewijn. "Je ziet het terug in de uittrek van de paling. Daar zit een stijgende lijn in. En uiteindelijk zien we het nu ook terug in de aankomst van glasaal aan de kusten van Europa."

Het intensieve werk blijft nog wel een hele tijd nodig volgens Koelewijn. Al ziet hij ook verbeteringen. "Waterschappen investeren in visvriendelijke pompen. Ze begrijpen dat migrerende vissen de ruimte moeten krijgen. Dat zie je gebeuren. Gelukkig komt daar steeds meer aandacht voor."

Dit artikel is geschreven door Maarten Groeneweg. Hij gaat zich het komende jaar speciaal richten op nieuws uit Zeewolde en Dronten voor Omroep Flevoland. Voor tips: maarten.groeneweg@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel