Geen noodzaak voor cameratoezicht

LELYSTAD • Wo 3 maart 2021 | 23:19 • Woensdag 3 maart 2021 | 23:19

Er is op dit moment geen noodzaak om in Lelystad gemeentelijk cameratoezicht in te voeren. Nergens is er sprake van aanhoudende verstoringen van de openbare orde. Dat concludeert het college van B en W in een nota over cameratoezicht.

Burgemeester Henry Meijdam kondigde in december aan dat er gekeken zou worden naar het invoeren van cameratoezicht, om de openbare orde en veiligheid te verbeteren. De aanleiding was onder meer de situatie in het Lelycentre, waar in korte tijd drie overvallen waren. Meijdam merkte begin december op dat de wet verbiedt om camera's in te zetten om strafbare feiten op te sporen, maar alleen als preventief middel. Strafbare feiten zijn aan het Openbaar Ministerie om aan te pakken.

De Algemene Plaatselijke Verordening (APV) staat gemeentelijk cameratoezicht op een plek toe voor maximaal vijf jaar, maar in het raadsprogramma van het huidige college is in 2018 bepaald dat de noodzaak hiervoor ontbreekt. De nieuwe analyse bevestigt dit standpunt. Er hangen al zo'n 1.400 camera's in de stad bij bedrijven en particulieren, die gebruikt kunnen worden om de openbare orde te controleren. Bij ernstige verstoringen heeft de politie bevoegdheden om camera's te gebruiken, waaronder bodycams van agenten. Vast cameratoezicht kost de gemeente al snel tussen de 100.000 en 200.000 euro per jaar.

In bijzondere omstandigheden of bij 'seizoensgebonden problematiek', zoals jongerenoverlast, autobranden of de jaarwisseling, zou de inzet van tijdelijk cameratoezicht op openbare plaatsen een mogelijkheid zijn. Dat kan pas nadat de gemeente eerst andere maatregelen heeft uitgeprobeerd om de problemen op te lossen, zo staat in de nota. De procedures hiervoor duren circa drie maanden. Flexibel cameratoezicht kost dan 8.000 euro per maand.

De nota moet nog in de gemeenteraad worden besproken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel