Extra surveillances in Lelycentre na overvallen en inbraken

LELYSTAD • Wo 11 november 2020 | 13:58 • Woensdag 11 november 2020 | 13:58

Politie en toezichthouders gaan gezamenlijk extra surveilleren in en rond het Lelycentre, zodat de veiligheid daar verbetert. Mogelijk komt er ook gemeentelijk cameratoezicht. Dat antwoordde burgemeester Henry Meijdam dinsdagavond in de gemeenteraad op vragen van de PvdA.

Raadslid Rob Ros uitte zijn zorgen over de aanhoudende berichten over overvallen en inbraken bij winkels in het Lelycentre. Zo is vorige week een pizzeria overvallen. Dinsdagnacht is er nog weer ingebroken in de Deka-supermarkt, de tweede keer in korte tijd. Ros is bezorgd over berichten dat ondernemers inmiddels zelf zijn gaan optreden tegen overlast van onder meer drugshandelaren. Ook houden veel winkeliers hun zaak in de avond gesloten.

Naar aanleiding van de incidenten heeft Meijdam contact gehad met de politie. Die heeft toegezegd extra in het gebied te zullen surveilleren. Dat geldt ook voor de gemeentelijke toezichthouders (boa's), al zijn die vanwege de handhaving van de coronamaatregelen nu ook vaak elders in de stad nodig.

Verder komt er een proefproject met de ondernemers om overvallen te voorkomen. En er wordt gewerkt aan een voorstel om winkeliers financieel eenmalig te ondersteunen bij de aanschaf van een gesloten kassasysteem. Daarbij wordt papiergeld veilig in een niet te openen kassa opgeborgen. Na een recente overval heeft de eigenaar van de Primera-winkel hiervoor zelf een crowdfundactie opgezet.

Cameratoezicht mag niet zo maar
De PvdA vroeg ook om preventief cameratoezicht. Hiervoor komt het college voor het einde van het jaar met een voorstel naar de raad voor extra toezicht in de hele stad. Een lastig punt is hierbij volgens Meijdam dat gemeentelijk cameratoezicht niet mag worden gebruikt voor opsporing. Met camera's mag wel de openbare ruimte worden bekeken, maar dat is niet bedoeld om criminaliteit op te sporen.

Meijdam noemde de veiligheidssituatie in het Lelycentre een 'grote zorg'. Hij heeft dinsdag een bezoek gebracht aan de eigenaren van de pizzeria's in het Lelycentre en de Gordiaan, die vorige week drie keer zijn overvallen. Hiervoor is inmiddels een verdachte aangehouden, net als voor de overval op de Primera.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel