Archeoloog hoopt op verborgen VOC-schip in Oostvaardersplassen

ALMERE • Do 4 maart 2021 | 16:00 • Donderdag 4 maart 2021 | 16:00

Maritiem archeoloog Yftinus van Popta hoopt dat er in de grond van de Oostvaardersplassen een oud VOC-schip verborgen ligt. Daar is nog geen onderzoek naar gedaan, omdat de Oostvaardersplassen een beschermd natuurgebied is.

Eerder werkte Van Popta al mee aan de opgraving van het 17e eeuwse schip Queen Anne, dat werd gevonden vlakbij Rutten. Hij doet nog altijd veel onderzoek naar scheepswrakken. Een VOC-schip ontdekken zou voor hem persoonlijk een hoogtepunt in zijn carrière zijn, vertelt hij.

Volgens de archeoloog is onderzoek naar de bodem mogelijk zonder de natuur in de Oostvaardersplassen te verstoren. "We kunnen met een grondradar door de bodem heen kijken en met luchtfoto's en droneopnames komen we al een heel eind", zegt de archeoloog. In Flevoland zijn eerder schepen gevonden die gelinkt zijn aan de VOC, maar Van Popta denkt dat er meer moeten zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel