Zoektocht naar verdwenen kanonnen 'Queen Anne'

RUTTEN • Ma 6 juli 2020 | 6:26 • Maandag 6 juli 2020 | 6:26

Maritiem archeoloog Yftinus van Popta van de Rijksuniversiteit Groningen wil voor een tweede keer onderzoek doen in Rutten. In 2018 deed hij daar een opgraving naar het 18e eeuwse schip 'Queen Anne'. Daar vond hij toen vier kanonnen. Maar de archeoloog vermoedt dat in de omgeving van de wraklocatie een groter kanon of mogelijk meerdere kanonnen liggen.

Aan boord van het wrak vond Van Popta honderden grote en kleine kogels. Een deel van deze kogels bleken te groot te zijn voor de kanonnen die aan boord waren gevonden. Van Popta denkt dan ook dat er zwaarder geschut op het schip aanwezig moet zijn geweest. Die kanonnen zijn waarschijnlijk overboord gegooid vlak voordat het schip vastliep in de ondiepe Zuiderzee.

Om het verdwenen kanon terug te vinden wil de maritiem archeoloog met 'geofysische meetapparatuur' vaststellen of die kanonnen in de omgeving van het wrak op het land van de boer liggen. Het raadsel van het kanon hoopt Van Popta in het najaar op te lossen. Want dan is het terrein braakliggend en werkt de meetapparatuur beter. Van Popta is met de gemeente Noordoostpolder in gesprek over de financiering.

Tentoonstelling Queen Anne
In het museum van de Rijksuniversiteit Groningen is momenteel een expositie ingericht over de Queen Anne. Daar zijn onder meer de kogels te zien die in het schip zijn gevonden. De Rijksuniversiteit gaat de collectie ook digitaal tentoonstellen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel