Opnieuw bijzondere vondst aan boord van scheepswrak

RUTTEN • Do 2 augustus 2018 | 20:43 • Donderdag 2 augustus 2018 | 20:43

Opnieuw een unieke vondst bij de opgraving van het scheepswrak in Rutten. Door de archeologen werd donderdag een complete met bont gevoerde dameshandschoen gevonden. "300 jaar oud en zo compleet; dat is uniek", aldus archeoloog Yftinus van Popta van Rijksuniversiteit van Groningen.

In Rutten wordt de afgelopen maanden een Engels Koopvaardijschip uit de achttiende eeuw opgegraven. De onderzoekers hebben de afgelopen maanden kunnen vaststellen dat het schip tussen 1715 en 1720 is vergaan. Bij het schip zijn onder meer kanonnen, een servies en zeldzame lepels met de afbeelding van koningin Anna van Engeland gevonden. 

Vrouwen aan boord


Andere aanwijzingen duiden er volgens Van Popta op dat er ook daadwerkelijk een vrouw aan boord was. Vlakbij de leren handschoen werden ook schoenen en andere stukken textiel gevonden. "Een vrouw aan boord brengt ongeluk. De meeste mannelijke bemanningsleden vonden dat maar niks. We weten dat vrouwen wel vaak mee aan boord gingen als passagiers, maar dat is moeilijk aan te tonen. Met deze handschoen weten we eigenlijk voor 100 procent zeker dat er een vrouw aan boord is geweest."

Droogte een ramp


De droogte van de afgelopen tijd is een ramp voor de opgraving. Het houten schip is kurkdroog geworden, waardoor het bij aanraking verpulvert. Er wordt nu geprobeerd om het wrak zo goed als mogelijk nat te houden, maar eigenlijk is daar volgens Van Popta door de warmte geen beginnen aan. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel