Coronamaatregelen protestantse kerken versoepeld

ALMERE • Zo 7 maart 2021 | 16:59 • Zondag 7 maart 2021 | 16:59

De Protestantse Kerk Nederland heeft het corona-advies voor kerken versoepeld. Dus gingen de kerkdeuren zondagmorgen voor het eerst voor maximaal dertig bezoekers weer open. In De Drieklank in Almere Buiten zaten zondagochtend 25 bezoekers op 1,5 afstand van elkaar. Behalve kerkgangers die samenwonen, die mochten wel bij elkaar zitten.

Dominee Rianne Veenstra is blij dat er nu weer gelovigen in het gebouw mogen komen, hoewel de zaal nog lang niet vol is. "Er zijn ongeveer tachtig zitplaatsen maar over het algemeen zijn er zo’n twintig gemeenteleden die hier vast te gast zijn." Ook die zijn blij dat ze weer naar de kerk kunnen. "Ik ben alleen", zegt een kerkbezoekster. "En dan zit je in je eentje naar het beeldscherm te kijken." Online naar een kerkdienst kijken vindt ze fijn, maar ze mist wel het directe contact. "Dan zie je elkaars ogen en zie je gelijk of het goed of niet goed gaat."

'Even het huis uit'
Veel jongeren zijn er niet bij deze eerste kerkdienst. Een jongeman met een strikje vindt de kerkdienst vooral leuk om "even het huis uit te komen met mijn moeder." Hij heeft niet zoveel met het geloof, maar hij denkt dat ook jongeren het wel fijn vinden om ergens naartoe te kunnen gaan.

Niet zingen
De kerkgangers mogen nog niet zingen. In De Drieklank zingen wel drie mensen voor: een echtpaar en de dominee. Een oudere kerkbezoeker vindt het wel een groot gemis. "Dat is vreselijk. Een straf! Want wij protestanten willen wel heel graag zingen."

Andere kerken
In andere gemeenten in Flevoland waren ze voorzichtiger. In Biddinghuizen wordt de versoepeling stapsgewijs doorgevoerd. Bijvoorbeeld eerst met een organist erbij en misschien pas met Pasen echt met kerkgangers, laat een woordvoerder weten.

In Dronten doen ze op dit moment nog niets. Pas de komende week komen de kerken met een advies. Op Urk zijn de drie PKN-kerken wel doorgegaan met diensten, met inachtneming van de coronaregels. Dat wil zeggen maximaal dertig leden en aanmelden via een website is verplicht. Samen zingen hebben de kerkgangers de afgelopen tijd niet gedaan, dat werd overgelaten aan de voorzangers.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel