Man (75) blijft ontucht met buurmeisje ontkennen

LELYSTAD • Do 11 maart 2021 | 19:29 • Donderdag 11 maart 2021 | 19:29

Een 75-jarige inwoner van Lelystad ontkent ook in hoger beroep dat hij meerdere keren zijn buurmeisje heeft betast. Het meisje was 11 jaar oud toen het begon. De rechtbank veroordeelde de bejaarde man in 2018 tot een celstraf van acht maanden, waarvan vier voorwaardelijk.

De ontucht zou tussen mei 2015 en begin juni 2017 hebben plaatsgevonden. Het meisje heeft bij de politie verklaard dat de buurman in de zomer- en lentemaanden haar regelmatig heeft betast. Ook ging hij met zijn handen onder haar kleding. Dit gebeurde onder meer in de voortuin. De man woont naast het meisje. Hij boog zich over de lage schutting om haar aan te raken, aldus het meisje. Daarna kreeg ze van hem een koek en werd ze gezoend. Ook zou hij haar in zijn woning hebben betast.

Buurman geeft vader de schuld
"Klopt allemaal niet", reageerde de buurman donderdag in het gerechtshof in Leeuwarden. "Ik heb haar niet aangeraakt. Ik beschouw haar als een van mijn eigen kinderen. Zoiets zou ik dus nooit doen." Hij heeft zelf zeven kinderen en is opa van 22 kleinkinderen. Volgens de buurman is de verklaring van het meisje ingefluisterd door haar vader. De buren hadden al een tijd ruzie. "Zij hebben deze ramp voor mij veroorzaakt", aldus de 75-jarige. De familie van het meisje reageerde geëmotioneerd. "Leugenaar", riep de vader en verliet daarop de zaal.

Buren filmen incident
Het Openbaar Ministerie (OM) gelooft het meisje. Volgens de aanklager is er ook voldoende aanvullend bewijs. Zo zijn er verklaringen van meerdere buren die de ontucht zeggen te hebben gezien. In 2015 is door een buurvrouw melding gemaakt van twee incidenten bij Veilig Thuis Flevoland. De politie heeft toen niet ingegrepen.

In 2017 maakte een andere buurman een filmpje. Daarop is te zien dat de verdachte vlak bij het meisje staat en armbewegingen maakt op borsthoogte. Volgens de 75-jarige man had hij het meisje een koek gegeven en wilde ze opstaan om hem te bedanken. Omdat dit van hem niet hoefde, maakte hij de armbewegingen. Daarbij zou hij haar niet hebben aangeraakt. De buurman ontkende aanvankelijk bij de politie dat hij te zien is op het filmpje. Dat hij tegen agenten zou hebben gezegd dat hij wel een boete wilde betalen om de zaak te sussen, kon hij zich donderdag niet herinneren.

OM eist een verhuizing
Het OM eist dezelfde celstraf als de rechtbank heeft opgelegd. Dat het meisje en haar familie dagelijks geconfronteerd worden met de buurman vindt de aanklager 'volstrekt onwenselijk'. Daarom wil het OM dat het hof ook een contact- en gebiedsverbod oplegt. Daarmee moet de buurman na zijn celstraf verhuizen. De rechtbank legde deze aanvullende eis in 2018 niet op, mede omdat de echtgenote van de man toen ernstig ziek was. De vrouw is drie maanden geleden overleden.

In de ogen van de advocate van de buurman is het verhaal van het meisje tegenstrijdig en onbetrouwbaar. Ook zijn de verklaringen van de buren volgens haar niet concreet genoeg en is het filmpje niet duidelijk. Zij wil dat haar cliënt, die ernstig ziek zou zijn, vrijgesproken wordt. Het hof doet op 25 maart uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel