OM eist weer 10 jaar cel en tbs met dwang voor wurgen Almeerse

ALMERE • Vr 12 maart 2021 | 18:59 • Vrijdag 12 maart 2021 | 18:59

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep opnieuw tien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen Kamil O. De 42-jarige man zou op 7 juni 2019 zijn ex-vriendin Parus Pillay uit Almere hebben gewurgd. Hij kon zich vrijdag in het hof nog steeds niks herinneren.

De vrouw werd op 7 juni 2019 levenloos aangetroffen in haar appartement. O. was bij haar langs geweest om excuses aan te bieden na een ruzie. Dat verklaarde hij eerder in de rechtbank. Verder kon hij zich niks herinneren. Maar volgens zijn moeder heeft O. tegen haar gezegd dat hij de vrouw had gewurgd. De rechtbank zag in maart 2020 onvoldoende bewijs voor moord en veroordeelde O. voor doodslag. Het vonnis was gelijk aan de eis van het OM.

Geheugenverlies
Vrijdag probeerde het gerechtshof in Leeuwarden om alsnog meer uit O. te krijgen, maar zonder succes. "U zit al langere tijd vast en hebt er goed over na kunnen denken", zei de voorzitter. "Dit is nu wel het moment om te vertellen wat er is gebeurd. Voor uzelf en de nabestaanden." O. vroeg om begrip voor zijn geheugenverlies. "Het zou makkelijker zijn als ik mij alles kan herinneren. Wat ik wel weet, is dat ik geen koelbloedige moordenaar ben."

Al eerder bij haar woning opgepakt
De 42-jarige Pillay was een gescheiden moeder met twee kinderen. Ze had een paar dagen voor haar dood de relatie met O. verbroken. De twee hadden elkaar via Tinder leren kennen. Na drie maanden zouden er onderlinge problemen zijn ontstaan. Er kwam hulp van de kerk en de politie greep meerdere keren in. Volgens familie en kennissen was Pillay doodsbang voor O. Het sleutelgat was op de fatale dag afgeplakt met tape. De politie pakte O. twee dagen voor de dood van de vrouw op bij haar woning. Hij werd 's nachts weer vrijgelaten.

Wat O. zich nog kan herinneren van 7 juni 2019 is dat hij met zijn ex wilde gaan praten. Hij had 's ochtends gewacht totdat haar nog thuiswonende dochter om 8.30 uur weg ging. Binnen hadden ze ruzie gekregen. "Zij zat op bed en er steeg een warme gloed naar mijn hoofd." Vervolgens kreeg hij naar eigen zeggen een black-out. Toen hij weer bij bewustzijn was, leefde Pillay niet meer.

Om 11.00 uur belde O. zijn moeder, daarna een vriend. Hij vertelde hen dat hij Pillay had gewurgd en toonde haar op beeld. 'Nu kan niemand haar van mij afnemen', zou hij hebben gezegd. De moeder en vriend hebben dit verklaard bij de politie. O. kan zich de gesprekken niet herinneren. Wel weet hij nog dat hij om 11.15 uur een politiebureau binnenstapte. "Ik wilde hulp, want ze ademde niet meer."

Witte rozen
De politie trof het levenloze lichaam van Pillay aan op haar bed. Naast haar lag een bos witte rozen. Ze was opgemaakt met make-up die bij haar lag. De vrouw bleek te zijn gewurgd. Op haar hals zat DNA van O. Hij heeft bekend dat hij het boeket 's ochtends had gekocht. Zijn DNA moet volgens hem op Pillay zijn beland omdat hij haar wilde reanimeren.

O. zei in het hof dat hij niet probeert een straf te ontlopen. "Anders had ik gelogen dat ik bij haar ben geweest en was ik niet naar de politie gegaan." Hij voelt zich ook schuldig. "Ik ben tekortgeschoten. Voor mij is alles ook onbegrijpelijk. Ik zou mijn leven opofferen als zij dan weer in leven kan zijn." Pillay had geen familie in Nederland. Via Skype-verbindingen waren haar twee dochters en twee zussen in het buitenland aanwezig bij de zaak. Ze reageerden regelmatig emotioneel op de uitspraken van O.

Manipulatief
Volgens deskundigen is O. verminderd toerekeningsvatbaar. Hij kampt met een borderlinestoornis met anti-sociale en narcistische trekken. In relaties met vrouwen zou hij zeer gevaarlijk zijn. Volgens zijn broer reageerde O. in het verleden heftig op verbroken relaties. Zo wilde hij eens van een flat springen, een andere keer stak hij een mes in zijn buik. Volgens de experts is O. manipulatief en is de kans op herhaling groot. Een lange behandeling zou daarom noodzakelijk zijn.

Te weinig bewijs voor moord
O. is eerder veroordeeld tot zware straffen voor relationeel geweld. Volgens het OM staat vast dat hij nu nog een stap verder is gegaan en Pillay heeft gedood. De advocaat van O. opperde dat iemand anders tijdens zijn black-out Pillay zou hebben vermoord. Dat behoort volgens de aanklager 'tot het rijk der fabelen'. Het OM gaat uit van doodslag. Justitie ziet weliswaar meerdere aanwijzingen voor moord, maar volgens de advocaat-generaal zijn ze niet hard genoeg.

Advocaat: geen tbs
De advocaat van O. wil vrijspraak omdat niemand heeft gezien dat O. Pillay heeft gedood. Een tbs-behandeling zou niet wenselijk zijn omdat O. waarschijnlijk weer terug moet naar zijn geboorteland Polen, en tbs is volgens de raadsman mede gericht op een terugkeer in de Nederlandse samenleving. In Polen kennen ze geen tbs, merkte hij op. "Hij zou daar in een psychiatrische inrichting belanden en dat is mensonterend."

Het hof doet op 26 maart uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel