Geen strafrechtelijk onderzoek naar criminele banden politicus

URK • Ma 15 maart 2021 | 13:01 • Maandag 15 maart 2021 | 13:01

Het Openbaar Ministerie (OM) stelt geen strafrechtelijk onderzoek in naar de mogelijke samenwerking tussen een lokale politicus op Urk en een criminele bende. De afgelopen maanden heeft het OM alle informatie uit een vertrouwelijk rapport over ondermijning tegen het licht gehouden. Daar is geen verdenking uit naar voren gekomen. "En zonder verdenking kan je ook geen strafrechtelijk onderzoek starten", aldus een OM-woordvoerder.

Het vermoeden van een band tussen een nog onbekende politicus en criminelen werd oktober vorig jaar bekend na de publicatie van het boek 'De ontdekking van Urk' van Matthias Declercq. In het boek wordt letterlijk geciteerd uit het ondermijningsrapport.

Hoewel de kwestie in strafrechtelijk opzicht nu is afgerond, loopt er nog wel een intern onderzoek bij de gemeente Urk. Daaruit zou onder andere moeten blijken wie het vertrouwelijke rapport heeft gelekt. De gemeente stelde eerder al dat de inhoud van het rapport binnen heel beperkte kring bekend was en dat daarom niet uitgesloten kon worden dat er vanuit het gemeentehuis gelekt is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel